Huszonegyedik falunap Szalacson

Menettáncosok látványos felvonulása a főutcán
Menettáncosok látványos felvonulása a főutcán
Pálinkának kevés, melegnek sok, mondta egy résztvevő szombaton Szalacson, amikor még kora este is, miközben a menettáncosok parádéztak a főutcán, 35 fokot mutatott a köztéri hőmérő. A 21. falunap volt a községben.

A meghívó szerint harmincnál is több programra vártak érdeklődőket a szervezők a 21. Szalacsi Napokon, az elmúlt hét végén. Az eseménysorozat már pénteken megkezdődött, amikor kora este dr.Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos helytörténészi minőségében nem csak az általa alapított és fenntartott tájházat, de pincéit is bemutatta az érdeklődőknek. Utóbbiak sorában volt házigazdaként Horváth Béla polgármester, társaságában pedig Szabó József megyemenedzser és Bulcsu László, a Hajdú Bihar megyei Közgyűlés alelnöke. Közben a szokásos szekeres hívogató is megkezdődött a falu utcáin pálinkával és kaláccsal, mindez az úgynevezett pincenapba torkollott a Nagyburgán (pincesoron), ahol már a helyi iskolások is táncot mutattak be, a fent nevezettekhez pedig csatlakozott Pásztor Sándor megyei tanácselnök is. Bulcsu és Pásztor ki is emelte, hogy mindketten “egész otthonosan” mozognak már nem csak Szalacson, de mindenütt “egymás megyéiben”. Az esemény résztvevői szerint a pincenap hangulata az elmúlt éveket figyelve határozott fejlődést mutat, ami jó irányba vezetheti a vidék turisztikára alapozandó fejlődését. A péntek estének volt egy meglepetése is. Már tavaly is motoros sárkányrepülők vendégeskedtek Szalacson, idén újra a programban voltak, vasárnapra. Ám vezetőjük, Adi Bulzan felajánlotta, hogy egy mozgássérült lakost is a magasba repít, ezt az ottományi Mező Zsolt vállalta be, aki előtt féli ugyan kicsit, ám utána kész lett volna újra nekivágni. Még ezzel sem volt vége azonban a meglepetéseknek, hiszen a siklóernyősök a falu és a pincesor felett is elhúztak, füstpatronokból látványos nemzeti szín csíkokat hagyva maguk után.

650-nel kevesebben

Szombat délelőtt focibajnokság kezdődött, amit a 13 csapat között 7 találkozót is kapott gól nélkül lehozó ottományiak nyertek, gólkirály Bánya Attila, legjobb kapus Marján Tamás. A kézilabdások csak barátságosan és “házon belül” játszottak, így mindenképp az Érsport nyert. A lecsófőző versenyen nem kellett izgulni, minden induló csapat dobogós lett, és mindhárman (Burga, Elluska, Posta utca) mehetnek is majd az esztári lecsófőző fesztiválra. Ennyi minden már lezajlott szombat délutánra, mire elérkeztük a hivatalos megnyitóhoz, mely a falu széli lármafánál volt ezúttal is. A veszélyre, esetünkben a magyarság fogyására figyelmeztető lármafa-láng alatt Horváth Béla polgármester elmondta: a legutóbbi népszámláláskor 3036 lakosa volt a községnek (tehát hivatalosan most is annyi van), azonban gyakorlatilag 2400-an vannak, a pár év alatt “eltűnt” 650 fő pedig igen hiányzik, ezt a megműveletlen földek, elhanyagolt szőlősorok bizonyítják. Szabó Zsolt tiszteletes szerint a veszedelem ma is megvan: a szívekben lévő fásultság, a széthúzás, ami következtében nem tudunk egy nemzet, egy gyülekezet lenni. Ha kiürülnek a templomok, kiürülnek a pincesorok is, annak minden következményével, figyelmeztetett a lelkész. Scheck László plébános először volt helyi falunapi megnyitó részese, aki 28 évnyi papsága tapasztalatát vonta meg: eddig minden szolgálati helyén több volt a temetés, mint a keresztelő. Az élet szerinte régen sem volt könnyebb, de az emberek áldozatvállalóbbak voltak, például gyerekvállalás tekintetében is.

A mai “lecke”

A megnyitó, szokás szerint a faluközponti emlékműnél folytatódott, ahol előbb a polgármester és a lelkészek emlékeztek a világháborúk helyi áldozataira, majd Cseke Attila szenátor a reformáció 500. évfordulója apropóján Luther Mártont idézte: Mindenki tanulja meg a saját leckéjét – mindez ránk, 2017-ben is érvényes, a mi “leckénk” segíteni egymást és békében élni. Az eseményen további vendégek is jelen voltak, például a Békés megyei tűzoltók és Rákóczifalva küldöttsége. Utóbbiak nevében Kósa Lajos polgármester mondott köszöntő szavakat, majd két szavalat és az Örökzöld asszonykórus énekei után koszorúzás volt. Ezt követte a menettáncosok parádéja a főutcán. Nem csak több helyi csoport vonult fel a köztéri hőmérő tanúsága szerint még a kora esti órán is 35 fokos hőségben, de a csatári Mystic Angel csoport is, melynek tagjai az iskola udvarán külön műsort mutattak be. Utánuk a színpadon az óvodások és iskolások műsora következett (pedagógusaik: Barabás Krisztina, Szabó Judit, Szabó Szidónia, Zsigó Krisztina, Gellén Beáta, Polenszki Éva, Nagy Katalin, Vida Erika, Gergely Irén, Lörincz Erzsébet, Katona Krisztina). A továbbiakban a Qoolio band popzenei, az érmihályfalvi Playtime együttes rockzenei és rapes Dzsiiza koncertjeit lehetett hallgatni.

Rencz Csaba

Címkék: ,