Húszéves a Filharmónia Énekkara

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli az énekkar. A szerző felvétele
Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli az énekkar. A szerző felvétele
A nagyváradi Filharmónia Énekkara idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját, ebből az alkalomból az Ősz Szimfóniái komolyzenei fesztivál keretein belül péntek este évfordulós hangversenyt tartottak.

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő kórustól péntek este a közönség szám szerint huszonegy alkotást hallhatott, többek között Brahms, Monteverdi, Palestrina, Verdi alkotásai csendültek fel. Vezényelt Lászlóffy Zsolt, zongorán kísért Radó Judit. Olyan művek hangzottak fel, mint például Sztravinszkij Ave Maria-ja, Brahms Dem dunkeln Schoss der heilegen Erde, Bizet Choeur des Cigarieres, Verdi Cigánykórus (A trúbadur és Traviata), Rabszolgák kórusa, és Spanyol matadorok kara alkotásai, vagy Tudor Jarda Mă luai, luai című darabja, de műsoron volt Kodály Zoltán Esti dala is.

Ősbemutatók

A hangverseny érdekessége, hogy az énekkar két ősbemutatóval is meglepte a közönséget: Gerzon Béla zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából a Szeretet hymnusza zeneművét adták elő, amit a zeneszerző unokájának – aki mellesleg személyesen is jelen volt a péntek esti hangversenyen – Két kórusmű Radu Gyr verseire (Iisus în celulă és a Colind) darabja követett. A továbbiakban Adrian Pop, Matei Pop zeneszerző édesapjának, Vine hulpe d’I la munt’e darabját is előadták, így az est folyamán három, egyazon családhoz tartozó generáció egy-egy művével is megismerkedhettek a jelenlevők. A közönség vastapssal köszönte meg a felemelő élményt.

János Piroska