Huszártalálkozó Hegyközszentimrén

Huszártalálkozó Hegyközszentimrén
Szombaton délután Hegyközszentimrén tartották meg a Partiumi Hajdú-Kuruc-Huszár Hagyományőrző Egyesület közgyűlését. Fontos bejelentés(ek) is elhangzottak.

 

A közgyűlésnek, az előzetes programtól eltérően, nem befejező, hanem kezdő mozzanata volt a Szalárd községhez tartozó Hegyközszentimre névadója, Szent Imre herceg református templomkertbeli szobrának megkoszorúzása. A továbbiakban a helyi iskola tornatermében zajlott a közgyűlés, ahol Gellért Gyula ny.esperes, h.őrző vezérezredes adott számot a 2014-es tevékenységekről és a 2015-ös tervekről, beszédet mondott Nagy Miklós polgármester, Szabó Ödön képviselő, Csontos János és Szoboszlai Endre, a Hajdú Bihar Megyei Lovas- és Huszárhagyományőrző Egyesület nevében, Zatykó István a szentjobbi huszáregyesület képviseletében.

Tagfelvétel

Az egyik legfontosabb bejelentést Rákóczi Lajos érköbölkúti tanár, a Román Fogathajtó Szövetség vezetőtanácsi tagja tette (aki a találkozón a Rákócziak korának szabadságharcairól szólt): április 8-án szobrot állítanak a faluban II.Rákóczi Ferenc fejedelemnek. A gyűlésen tagokat vettek fel a Vay Ádám Kurucezred és a Gróf Tisza István Huszárezred állományába. A részletekre visszatérünk.

Rencz Csaba