“Huszárosan” zajló párbeszéd

“Huszárosan” zajló párbeszéd
A román sajtónak is bemutatkozott kedden az RMDSZ nagyváradi tanácsosjelölt listáján szereplő első tizenkét személy, majd a tájékoztatót követően a városházán leadták a pályázataikat.

Az RMDSZ miniparlamentjének, az SZKT-nak a döntése alapján a lista élén a városi szervezet elnöke kell álljon, így Várad esetében Huszár István ez a személy. Ahogy a magyar sajtó képviselőinek az elmúlt napokban többször is elmondta, úgy a román újságíróknak is arról beszélt: megtiszteltetésnek érzi, hogy egy olyan lendületes csapat áll a háta mögött, mely korrekt, becsületes, tisztességes, tapasztalt és aktív, minden ágazatot, illetve szférát képvisel, így biztosított lesz a párbeszéd mindenkivel, „huszárosan”. Hangsúlyozta: bár természetesen nem lehet sorrendet felállítani, hogy mi a fontosabb, négygyermekes családapaként prioritásnak tekinti, hogy biztonságban tudjanak élni a családok, hiszen ez jelenti egy stabil társadalom alapját. Ebbe beértendő például, hogy az önkormányzat megfelelő szociális szolgáltatásokat nyújt, és a problémák valós megoldására törekszik. Ugyanilyen fontos szerinte az egyház szerepe is, hiszen hit nélkül nincs stabilitás. Megjegyezte: sajnos a civil szféra utánpótlás hiányban szenved, egyre kevesebb fiatal tervezi a szülőföldön a jövőjét, és ezen változtatni kell. Kiemelt figyelmet igényel emiatt a tanügy, és ezen belül a szakoktatás is, hiszen nem mindenki szerezhet diplomát, hagyni kell a szülőknek, hogy a gyermekeik olyan hivatást válasszanak, mely érdekli őket. Van mit tenni az egészségügy terén is, például nincs befejezve az onkológiai központ, és rendezni kéne a Körös áruházzal szembeni kórházépület belső funkcionalitását is. Meglátásában a magyarság részéről igény mutatkozik a színvonalas kulturális események iránt, és ezt jobban ki kellene elégíteni, a gazdaságban pedig olyan irányba kéne elmozdulni, hogy megfelelő legyen a munkaerő-piaci kínálat, illetve az adócsökkentés felé is. Olyan támogatási projekteket kellene kidolgozni, melyek könnyebbé tennék az ingatlantulajdonosoknak, illetve a lakótársulásoknak, hogy felújítsák az épületeiket. Hasznos lenne továbbá megfelelő forrásokat felkutatni a műemlékvédelemre, és odafigyelni arra, hogy a kivitelezők minőségi munkát végezzenek. És ha már fel lett újítva, szerinte élettel kellene megtölteni a várat.

A többi jelölt

Bemutatkozott a lista első tizenkét helyen szereplő többi jelölt is (illetve ketten nem voltak jelen), akik a következők: Kecse Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatónője, a Tanoda Egyesület elnöke, Kirei Melinda biofizikus, Kis Gábor, a Szigligeti Színház gazdasági igazgatója, Kecskés Irén Mónika, a Partium Rádió igazgatója, Pető Dalma cégvezető, Végh Margaréta matematika-informatika szakos tanárnő, Jakabffy László építészmérnök, műemlékvédő, Czvikker Katalin színházigazgató, Somogyi Orsolya jogász, a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány munkatársa, Mátyási Gábor vállalkozó és Meleg Vilmos színművész.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .