Huszárhagyományokat ápolnak 25 éve

Huszárhagyományokat ápolnak 25 éve
Debrecen – Díszes ruhába öltözött huszárok sorakoztak szombaton délután a Megyeháza előtt. Itt ünnepelte ugyanis megalakulásának 25. évfordulóját a Hajdú-Bihar megyei huszárbandérium. Ennek alkalmából megkoszorúzták a Megyeháza falán lévő domborművet, amelyet ezen túl évről évre megtesznek.

Az ünnepségen elhangzott: immár negyed százada annak, hogy Hajdú-Bihar megyéből is elutazott egy lovas küldöttség 1988-ban egy budapesti nemzetközi és hazai, huszártalálkozóra. A lovascsapat több tagja az akkori sikeres szereplés hatására úgy döntött, hogy máskor is összeverbuválódnak, ha szükség lesz rájuk valamelyik megyei rendezvényen.

Ma szinte minden jelentősebb állami, vagy térségi ünnepen megjelennek a bandérium tagjai, így a debreceni Virágkarneválon is. A csapat 2003 végén átszerveződött, új nevet vett fel, és ma már közhasznú szervezetként őrzi tovább a magyar nemzeti- és huszárhagyományokat.

A koszorúzás után a Kossuth-indulót énekelték a résztvevők, majd pedig a Megyeháza Árpád termében folytatódott az ünnepség, amelyet Bodó Sándor, a megyei közgyűlés elnöke nyitott meg. A délután folyamán több előadás is elhangzott, de néptáncosok és Erdélyből érkezett zenészek is bemutatkoztak.

HBN