Huszárakadémiát tartottak Kovászna megyében

Először tartották meg Kovászna megyében a Huszárakadémiát: szombaton és vasárnap százhúsz huszár, gyalogos hagyományőrző és huszárjelölt, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöksége vett részt a nemzetközi rendezvényen – írja a Háromszék című megyei napilap hétfőn.

Az ötödik Hu­szárakadémián Kovászna megyét, vagyis Háromszéket a gidófalvi huszárok, valamint a 15. székely határőrezred gelencei és kézdivásárhelyi ütege képviselte, Hargita és Maros megyéből több huszárcsapat is jelen volt, Magyarországról Debre­cenből, Somogyból és Szegedről érkeztek előadók, huszárok.

Az előző négy Huszárakadémiát Hargita megyében tartották.

Szombaton szakmai előadások hangzottak el Bem József erdélyi hadjáratáról, a huszárok hétköznapjairól, a Székely Hadosztályról és a székely betyárokról.

Vasárnap a három újabb szakmai előadást követően a huszárok Altorjára mentek, ahol felvonulásuk után az ünnepi szentmisén vettek részt. Végül Bálványosfürdőn a huszártalálkozó résztvevőinek Kádár Gyula történész bemutatta a Székelyföld határán és a Székely hazát akarunk című könyvét.