Húsz éves a Pro Európa Liga

Marosvásárhely – Húsz évvel ezelőtt jöttek létre a szabad civil társadalom első szervezetei köztük a Pro Európa Liga (PEL) is.

A PEL megszületését és húsz éves tevékenységének mozzanatait elevenítették fel pénteken a „A civil társadalom szerepe a tolerancia, szolidaritás és esélyegyenlőség európai értékeinek képviseletében” című kerek asztal beszélgetésen.

Sógor Csaba europarlamenti képviselő, a rendezvény támogatója szerint a civil társadalomnak olyan szerepe van mint egy autó önindítójának, „Mint egy autónak, nekünk is szükségünk van egy önindítóra és a civil társadalom egy ilyen szerkezet”, mondta . Az EU szociális tevékenységével kapcsolatban ismertette, hogy 2o1o a szegénység éve és 2o11 a önkéntesség éve lesz. Kitért a „Szomszédság európai nap” című EU program fontosságára, nap melyet első ízben és nagy sikerrel, Párizs XVII-ik kerületében szerveztek meg 1999 és amely 2oo3-ban világszintű eseményé nőtte ki magát. „Mint állampolgár azt mondanám, civilnek lenni azt jelenti, hogy legyen időn gondolkodni, függetlenül gondolkodjak a saját és a körülöttem levők jövőjéről” vélekedett Sógor Csaba.

Nosztalgiával elevenítette fel a kezdeti időszak pezsgését és a húsz év egyes eseményeit, Smaranda Enache a PEL társelnöke. Örömmel emlegette, hogy sikerült megállítani a segesvári „Dracula Parc” megvalósítását de sajnálja, hogy „annyi mindent akartunk csinálni, hogy nem jutott időnk írásban foglalni mindazt amit tettünk. Egy néphagyományi szervezet vagyunk, néphagyományi mivel nincs túl sok bizonyítékunk a tevékenységünkről. Úttörők voltunk, minél több problémát akarunk ismertetni. Az volt a célunk, hogy mutassuk meg érdemes merésznek és kitartónak lenni.”

A diszkrimináció-ellenes törvény és a Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) megvalósításáról beszélt Haller István, a PEL emberjogi irodájának volt vezetője, jelenleg a Diszkrimináció-ellenes Tanács, Igazgató Tanácsának tagja vagy ahogy szereti nevezni magát, emberjogi harcos. Haller veszélyesnek tekinti, hogy a CNCD Igazgató Tanácsának jelenleg, kilenc helyet csak három tagja van és hogy „politikai kritériumok szerint olyan személyeket akarnak kinevezni a megüresedett helyekre akik soha életükben nem dolgoztak a diszkrimináció területén”. Haller reméli, hogy a civil társadalom támogatni fogja a Tanács további működését és meggátolja ennek „túlpolitizálását”.

Az intézmény és a civil társadalom közötti kapcsolatról, a döntéshozatal és a közpénzek elköltésének átláthatóságáról beszélt Paul Cosma a Megyei Tanács titkára. Szerinte a közel jövőben a civil társadalom szerepe növekvő tendenciát kellene mutasson.

Dr. Lucia Briscan a Maros Megyei Nők Fórumának elnöke, a nők esélyegyenlőségéért folytatott, helyi, országos és nemzetközi szintű tevékenységről illetve Koreck Mária a Divers Egyesület elnöke a civil szervezetek kitartásának fontosságáról beszélt.

Címkék: , , ,