Húsz éves a Matyi Műhely

Húsz éves a Matyi Műhely
Nagyvárad – A gyermek- és ifjúsági színházak működéséről és jövőjéről beszélgettek mindazok, akik eleget tettek az idén 20 éves Matyi Műhely meghívásának.

A gyermek- és ifjúsági színházak működéséről és jövőjéről szervezett baráti beszélgetést múlt pénteken a nagyváradi vár multifunkcionális termében a Matyi Műhely Bábszínház, a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében. A társalgás során felvetődött egy ún. összeművészeti fesztivál megszervezésének az ötlete az ősz folyamán, amely „az egész várost megmozgatná”, és amelybe bekapcsolódhatnának a művészetek különböző területein (zene, bábjáték, színház, képszőművészet stb.) tevékenykedő szervezetek és magánszemélyek. Az esemény lebonyolításába, egybehangzó vélemények szerint, nagyon jó lenne bevonni a fiatalokat is, nagyobb teret adni nekik, hiszen „az idősebb generáció is tanulhat az ifjabbaktól”. Meleg Attila, a Matyi Műhely Bábszínház vezetője a párbeszéd, a kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta a kulturális tevékenységek területén, a megvalósításhoz pedig véleménye szerint meg kell találni azokat a szívvel-lélekkel tevékenykedő embereket, akik felvállalják az igényes művészi események szervezését.

Múlt, jelen, jövő

A találkozó további részében szó esett a bábszínházak múltjáról, jelenéről és jövőjéről, arról, hogy hogyan lehetne a mai gyermekek számára minél „emészthetőbbé” tenni az előadásokat, de más országok bábjátszási hagyományairól is. Az 1991-ben alakult Matyi Műhely 20 éves évfordulója tiszteletére egy könyvet is kiadtak, amely a bábszínház története mellett bemutatja az M. M. Pódiumot és a Galériát is, illetve A halász meg a felesége és a Kádár vitéz legendája című bábelőadások szövegkönyvét is tartalmazza.

Tököli Magdolna