Húsz éve kapott kémiai Nobel-díjat

Húsz éve kapott kémiai Nobel-díjat
Nagyvárad- Múlt csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum egyik termében szokásos havi összejövetelüket tartottak a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének a tagjai.

Szokatlan módon kezdődött múlt csütörtökön a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének szokásos havi találkozója: Vonház Antal titkár Pásztai Ottót köszöntötte abból az alkalomból, hogy az egyesület elnöke A Magyar Kultúra Napján A Magyar Kultúráért Emlékdíjat kapott az RMDSZ Bihar megyei szervezetétől. Ezután az ismert forgatókönyv szerint folytatódtak az események: Zilahi Bertalan üdvözölte a név- és születésnapjukat ünneplőket, két Mécs László-költemény hangzott el- ezúttal Nikolits Anna olvasta fel a verseket-, Tóth L. Ágnes pedig a száz éves kalendáriumból idézett, kiegészítve az elhangzottakat a Valentin-nappal kapcsolatos információkkal. Mivel év eleje van, Hatfaludy Anna a múlt esztendő pénzügyi mérlegéről számolt be.

Barabás György tanár, egyesületi tag Oláh György tudós életéről és tudományos munkásságáról tartott egy rövid előadást annak apropóján, hogy húsz évvel ezelőtt, 1994-ben kapta meg a kémiai Nobel-díjat. Az előadó többek közt arra hívta fel a figyelmet: 1927. május 22-én született Budapesten, az elemi iskola elvégzése után a katolikus piarista gimnáziumba járt, mely a legjobb középiskolák közé tartozott. 1945-ben a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán folytatta tanulmányait, ahol számos világnagyság tanult. Ötven éves kora után két súlyos betegségen esett át: 1982-ben például gyomorrák okozott neki súlyos vérzést, de a korai műtét megmentette az életét. Betegségei azonban nem befolyásolták kedvezőtlenül a napjainkban is élő tudós munkaképességét.

Tudományos munkássága

A budapesti egyetem Zemplén Géza Szerves Kémiai Intézetében kezdte meg munkáját tanársegédként. 1955-ben jutott ki először nyugati nemzetközi tudományos kongresszusra Zürichbe. Az 1956-os forradalom idején családjával együtt külföldre távozott: Angliába kerültek, majd innen Kanadába települtek át. A hatvanas évek elején rendszert fejlesztett ki a karbokatinok vizsgálatára. 1964 tavaszán a bostoni kutatólaboratóriumba helyezték át, egy évvel később azonban visszatért az egyetemi pályára és Cleveland egyetemén folytatta kutatásait. 1977-ben meghívást kapott Los Angelesbe, ahol új Szénhidrogén Kutató Intézetet hoztak létre számára.

1994-ben a szénhidrogén-molekulák reakcióinak és átalakulásuknak tanulmányozásáért kapta meg a kémiai Nobel-díjat. „A Dél-Kaliforniai Egyetem számára is nagyon fontos e díj, hiszen Oláh György volt az első Nobel-díjasuk. 1994-ig csak a sportban jeleskedtek az egyetem diákjai, több olimpiai érmessel büszkélkedhettek, mint a többi felsőfokú tanintézmény. Ugyanakkor Oláh Györgynél is érvényesül az a szomorú magyarázat a magyar titokra, hogy időben kell lelépni. A szülőhazája iránti megbecsülését viszont azzal is kifejezte, hogy a Nobel-díjért kapott pénz egy részét a Magyarországon létrehozott Oláh György kémia-díj alapítványra fordította”- hangsúlyozta Barabás György.

Ciucur Losonczi Antonius