Húsz éve bizonyítanak

Szatmárnémeti – Pénteken tartották meg a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont 20 éves fennállása alkalmával kiadott évkönyv bemutatóját, amit dr. Bura László, az iskola alapító igazgató mutatott be.

A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont díszterme adott helyet az iskolaközpont fennállásának 20. évfordulója alkalmából kiadott évkönyv pénteki bemutatójának. A megnyitón Ádámkó István Csaba, az iskola igazgatója megköszönte mindazok munkáját, akik írtak az emlékkönyvbe, valamint közreműködtek annak elkészülésében — kiemelte Koczinger Éva aligazgató, Czier Andrea magyartanár, Simon Laura magyartanár, Heinrich Andrea magyartanár, Szász Anikó magyartanár, valamint Frigy Szabolcs iskolapszichológus munkáját.

A könyvbemutatón jelen volt Ft. Lapka József püspöki titkár, egyben az iskola egy volt diákja, valamint Kónya László főtanfelügyelő–helyettes is, a kiadványt dr. Bura László, az iskola alapító igazgatója mutatta be.

A bevezetőben Frigy Szabolcs az évkönyv struktúrájáról számolt be, melyben olvasni lehet az iskolaközpont nevelési dimenzióiról, egykori spirituálisok, tanárok, diákok visszaemlékezéseit, valamint külön fejezeteket szenteltek a testvériskolai kapcsolatoknak, a konviktusnak, az óvodának, valamint a diákok által elért eredményeknek is.

Nehéz volt a kezdet

Az évkönyv bemutatóján dr. Bura László visszaemlékezve az elmúlt 20 évre, pár „pillanatot” emelt ki. Többek között azt, amikor 1990–ben Nm. és Ft. Reizer Pál püspök élt a lehetőséggel, hogy iskolát alapítson és megalapították a szemináriumi líceumot, ám a működéshez épületre, tanárokra és felszerelésre volt szükség, ekkor fogadta be az induló intézményt dr. Bura László, aki akkor a jelenlegi Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója volt. Az induló osztálynak az iskola alagsora adott otthont — ekkor még csak fiúkat vehettek fel, később már lányokat is nevelhettek itt, azzal az indokkal, hogy az egyház számára nevelnek utánpótlást. Beszélt a kezdetekről, az első óvodai csoportokról és elemi osztályokról, az első épületről, mely később otthont adott a Hám János püspök nevét felvevő líceumnak.

Ezt követően Ft. Lapka József püspöki titkár, egyben az iskolaközpont egy volt diákja többek között elmondta, az iskola célja, hogy a diákok fejlődjenek mind lélekben, mind emberségben és tudásban. „Hit által ápoljuk a lelkünket, hogy az finomodjon, hogy másokat is el tudjunk fogadni” — mondta Lapka. Emellett beszélt a programokról, lelki napokról, különböző ünnepekről, kulturális rendezvényekről, versenyekről, az iskolai életről, főként olyan megközelítésben, amit diákként maga is megélt.

Majd Kónya László főtanfelügyelő–helyettes emlékezett vissza a kezdetekre. Elmondta, 20 éve Reizer Pál püspök vágya az volt, hogy az általa alapított iskola egy szinten legyen más iskolákkal. Kónya szerint ez sikerült is, sőt, sokak szerint nem csak az élmezőnyben van az iskolaközpont, hanem az első. Az iskolaközpont diákjai is kimagasló eredményeket érnek el, a tanintézmény versenyképes hazai és nemzetközi viszonylatban is. A főtanfelügyelő–helyettes arra biztatta a diákokat, hogy minél több tudásra tegyenek szert.

Az előadások között az iskolaközpont diákjai részleteket olvastak fel az évkönyvből, amit jelképes áron, 20 lejért meg lehet vásárolni.