ERDON Országos hírek

2010.04.16. 10:29

Leváltotta az egészségügyi miniszter a Cantacuzino Intézet vezetőjét

<p>Cseke Attila egészségügyi miniszter leváltotta ma Radu IORDĂCHEL-t, a Cantacuzino Fejlesztő és Kutatóközintézet vezérigazgatóját.</p>

A tárcavezető azután döntött így, hogy megkapta az Országos Gyógyszerügynökségtől az engedélyezésre vonatkozó jelentést, amelyből kiderül, hogy nem vitték véghez hiánytalanul azokat az intézkedéseket, amelyeket az intézet maga vállalt a gyártósorok hiányosságainak pótlására.

Az Országos Gyógyszerügynökség jelentése szerint, a szezonális influenzaellenes oltóanyag gyártósorának hiányosságait megszüntették, tehát beindulhat ennek a vakcinának az előállítása május 15-től. Ez nem hátráltatja az idei oltóanyag előállítását, hiszen azt minden évben május végén szokták elkezdeni.

Ezzel szemben, a tuberkulózis elleni BCG-oltóanyag gyártósorának működését az ügynökség nem tudja engedélyezni, mert a februárban tapasztalt hiányosságokat nem pótolták, bár a korszerűsítési tervben szerepeltek. Ennek hatására felborult az országos immunizálási program menete is.

Cseke Attila miniszter közegészségügyi szempontból továbbra is fontosnak tartja a hazai oltóanyaggyártó létét, és újabb korszerűsítési ütemtervet kér majd az új vezetőségtől. Ugyanakkor a tárcavezető kifejezte elégedetlenségét a leváltott vezető munkájában tapasztalt hiányosságok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!