Húsz esztendős lett a Vakációs Bibliahét

Akt.:
Húsz esztendős lett a Vakációs Bibliahét
Április 14-én közös hálaadással, énekléssel és imádsággal ünnepelték meg a Vakációs Bibliahét 20-ik születésnapját a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

 

A Bibliahét története húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a rendszerváltás után a holland Aly Jurjens és Erika Stoffer Romániába érkeztek és tanfolyamokat szerveztek a hitoktatóknak, tanácsokat adtak, új értékrendet hoztak magukkal. Ennek folytatásaként indultak a bibliaheti alkalmak, amelyet Romániában először 1993-ban tartottak meg. Majd a bemutatónapokra egyre többen érkeztek, akik megismerkedhettek az az évi programmal, igényelhették a játékokat, énekeket, a programokat saját gyülekezetük számára is. A program híre egyre több helyre eljutott az évek során. A munka nem csak az országban, hanem Magyarországon, Kárpátalján, Vajdaságban és a Felvidéken is folyik. 2005-től egy alapítványon keresztül végzik az adminisztratív és szervezési feladatokat. A romániai KOEN Alapítvány (Keresztyén Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért) neve a hollandiai KOEN- Kinderwerk Oost Europa Nadeland (Kelet-Európai Gyermekmunka-Hollandia) átvétele.

Engedjétek a gyermekeket

A szombati ünnepi alkalomra számos gyermek mellett holland vendégek is érkeztek, köztük Aly Jurjens és Erika Stoffer. A nap közös énektanulással indult, majd hálaadó istentiszteletre került sor, amelyen Csűry István püspök hirdette az igét a következő igerész alapján: „Jézus pedig monda: Hagyjatok békét e kis gyermekeknek, és ne tiltsátok meg nekik, hogy hozzám jöjjenek; mert ilyeneké a mennyeknek országa” (Mt 19, 14). Csűry István kifejtette, hogy a kétezer éves üzenetnek ma is mondanivalója van a vallástanárok, lelkészek, szülők számára is, mégpedig az, hogy hagyni kell a gyermekeket erőteljesebben közeledni Jézus Krisztus felé. „A békén hagyás ne azt jelentse, hogy megengedjük gyermekeinknek a korlátlan szalonképes szórakozásokat, mint a televízió és az internet, mivel sokszor nem tudjuk milyen tartalom jut el hozzájuk. Az ilyenfajta elhanyagolásra oda kell figyelni, hiszen az apró dolgok végül megnőnek”. Hozzátette, hogy a Bibliahétben résztvevők húsz éve nem hagyják békén a gyermekeket, hogy kószáljanak a világban, hanem egybegyűjtve őket Jézus felé terelgetik, és a következő húsz évben is folytatni fogják ezt a munkát.

Előadás és koncert

Az istentiszteletet követően Aly Jurjens egy bibliai idézettel fordult a jelenlevőkhöz: járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá (1Pt 2, 4-5). Csűry István püspök ezt követően átadta a Pro Partium díjat Aly Jurjensnek. Az ünnepség a meghívott vendégek beszédeivel folytatódott. Elsőként Seres János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Máramaros-Ugocsa Egyházmegyéjének esperes-lelkésze köszöntötte a jelenlevőket, majd Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese és Kovács István missziói előadó tanácsos szólalt fel. A beszédeket az Időutazás című színpadi produkció követte, amely után a gyerekek nagy örömére egy égből pottyant meglepetés, Levente Péter koncertje következett.

Nagy Noémi