Húsvéti előkészületek – Piaci körkép

Húsvéti előkészületek – Piaci körkép
A rogériuszi piacon alig néhány helyen árulnak húsvéti kellékeket, a nagypiacon viszont szinte mindenütt. Általánosságban kevés a vásárló, mondják az árusok, bár vannak kivételek is.

 

A délelőtti órákban mindössze két árusnál láttunk húsvéti díszeket a rogériuszi piacon, s míg mi ott voltunk, vásárló nemigen akadt. Mindkét helyen ott díszelegtek azok a tojásdíszítő fóliák, melyekből tavaly is bőséges volt a kínálat, van, amelyik rajzfilmfigurákat ábárzol, van, amelyik a vallásos képeket, ki-ki választhat kedvére valót. Az áruk nem változott, darabja most is egy lej. Húsvéti tojásoknak való fonott kosárkákat már öt lejtől árulnak, a festékes borítékok pedig egy lejbe kerülnek. Vannak olyan játéktojások is, melyeken a minta meg van rajzolva, csak ki kell színezni, s melyekhez a csomagban kis ecset és vízfesték is tartozik – darabja négy lejbe került, az ötöt tartalmazó csomagnak pedig 25 lej az ára.

Tojás, dió

Tyúktojást bőséggel lehet kapni, házi tojást többnyire a tejtermékek részlegén árulnak, többnyire ötven baniért darabját, de harminc banis is kapható.

Egyéb húsvétkor kelendő termékek: a dióbél kilója 26 lej, s kisebb kiszerelésben is kapható, kalácsból elég bő a választék, a legolcsóbb négy lejbe kerül, s például háromszáz grammos mákos beiglit 7,5 lejért láttunk.

Egész más kép tárult elénk a nagypiacon: itt szinte nincs is élelmiszerbódé, ahol ne árulnának csokoládétojásokat és nyuszikat, tojásfestékeket, s persze a már említett fóliák itt is mindenütt megtalálhatók, ugyanazon az egységáron. A csokoládétojások ára 50 baninál kezdődik, a nagyobbak három-négy lejbe kerülnek, a legkisebb csokoládényusziért pedig egy lejt kérnek, de a márkás változat is megtalálható, ennek tíz lej az ára. Festékeket ötven baniért, lehúzósokat 2,5 lejért láttunk. Van, ahol a kínálat kiegészült a húsvéti füstölt sonkával, ebből egy kilogramm 15 lejbe kerül. A húsrészleg zárva volt, mint hétfőn általában.

Fatojások

A népi mesterek részlegén több helyen is árulnak fából készült festett tojásokat – ezek, mint megtudtuk, Korondon készülnek, kézzel festettek, mégpedig olyan zománcfestékkel, melynek nem árt sem az eső, sem a fagy. A tradicionális motívumokkal díszített fatojások ára mérettől függően 1,5 lej, vagy 2,5 lej. Gyönggyel hímzett fatojásokat is láttunk, ezek hét lejbe kerülnek. Míg ott voltunk, akadtak nézelődők, vásárló azonban nem.

A bevásárlóközpontok kínálatát böngészve különböző típusú, speciális effektusokat adó festékeket találtunk, ezek ára 1,7 lejnél kezdődik, de jóval drágábbak is vannak. Az egyik bevásárlóközpont leszállította a tojások árát 32 baniról 29 banira, amúgy a kínálatból nem hiányzik a különleges feketeerdői sonka, melyből 200 gramm 11,79 lejbe kerül. A darált hús ára 14,89 lej, a füstölt csülök kilója pedig 9,49 lejbe kerül. Különféle kalácsokat ezeken a helyeken is kapni, böjti változatban is, az egyik bevásárlóközpontban a félkilós kalácsok ára 5 lej körüli, az egykilósoké pedig eléri a 12-13 lejt.