Húsvéti bevásárlás – miután jön a nyugdíj

Húsvéti bevásárlás – miután jön a nyugdíj
A váradi nagypiacon nagyjából mindent meg lehet már vásárolni, ami húsvétra szükséges, s a bevásárlóközpontok is felkészültek a ünnepre. A vásárlók azonban egyelőre váratnak magukra.

Mindig árulnak ilyeneket, most azonban talán nagyobb a választék a kézzel festett fatojásokból a váradi nagypiac kézműves mestereknek fenntartott részén. A hímes tojások Korondon készülnek, mindegyiket kézzel munkálják meg: van, amelyik szaruzással készül, van, amelyiket ecsettel festik meg, mindegyik egyedi. A kisebbek darabja két lej, a nagyobbaké három lej, s a gyöngyözötteket (ezek Körösfőn készülnek), hét lejért árulják. Fonott kosarakat is szoktak ilyenkor vásárolni – „a fiúcskák ilyen kosárkákkal indulnak el tojásokat gyűjteni, ez ősi szokás, most is ugyanúgy teszik, mint régen” – mondta az eladó, aki egyben elpanaszolta: kevés a vásárló, többnyire csak nézelődnek még az emberek, sokan a nyugdíjat várják. A kosárkák ára egyébként tíz lejnél kezdődik.

Tojások, egyebek

A piac benti élelmiszerrészlegén is megjelentek a húsvéti áruk. A standok kínálata mintha semmit nem változott volna az elmúlt évek során: a különböző élelmiszerek mellett ismét mindenütt megtalálhatók a kis, borítékos tojásfestékek, a különböző méretű csokinyuszik és csokoládétojások, a vallásos témájú és mesefigurákat ábrázoló lehúzósok – még az árak is nagyjából ugyanazok, mint tavaly. A tyúktojások darabját egyébként 35 és 65 bani közötti áron kínálják, a csokoládényuszik ára ötven baninál kezdődik, a nagyobbak pedig tíz lejbe kerülnek, csokoládétojás-csomagokat 3,5, valamint 6 lejért láttunk. A legolcsóbb borítékos festékek ötven baniba kerülnek, de például lehet hatvan tojás megfestésére alkalmas, négy színt tartalmazó kiszerelésben is vásárolni, öt lejért. Az eladók itt is panaszodnak a gyér forgalomra, arra, hogy kihalt a piac és mindenki az utolsó pillanatban vásárolja meg a legszükségesebbeket.

Hús és kalács

Bár hétfőnként általában be van zárva a piaci húscsarnok, az ünnepre való tekintettel ezúttal nyitva volt – igaz, összesen két árust láttunk. Egyikük készségesen elmondta: a csont nélküli sertéscomb ára 16,9 lej, a csontos karaj és tarja kilójáért 17,9 lejt kérnek, a lapocka 16,9 lej, s egyebek mellett hagyományos házi-sonka is kapható, kilója harminc-negyven lej, attól függően, hogy mennyire kövér. Húsvét előtt főleg a sertéscombnak van keletje – hústekercs készül belőle, vagy pedig úgy készítik el, mint a bárányaprólékot – „Hiába, a bárány drága, nem mindenki engedheti meg magának.” – mondja az eladó. Lapockát is gyakran veszik ilyenkor, a töltött lapocka az egyik kedvelt húsvéti csemege, akárcsak a főtt sonka, melyhez a tradicionális sonkát használják fel. Itt sem tolongtak tegnap a vásárlók – „Nem csoda, sok volt a közköltség, kifogytak a pénzből, várják, hogy megkapják a nyugdíjat.”

Szintén a piacon található az a kis üzlet, ahol házias jellegű péksüteményeket árulnak. Az áru éjjelente készül, mindig frissen kerül a polcokra. Mint megtudtuk, a kalács kilója 8 és 15 lej közötti, a legolcsóbb a kakaós, a legdrágább pedig a diós. A házi sütemények kilogrammja 30 lej, a sós süteményeké 18 és 22 lej közötti. Egyelőre kevés a vásárló, várhatóan csütörtöktől szombatig lesz majd nagy a sürgés-forgás náluk, mondta az eladónő.

Katalógusok

A bevásárlóközpontok húsvéti katalógusai is megjelentek – például az egyik nagyváradi bevásárlóközpont külön katalógusban kínálja a húsvéti ajándékcsomagokat és külön a húsvéti asztaldíszeket, lehúzósokat, festékeket. A fonott kosárkákba, vagy díszes dobozokba helyezett húsvéti ajándékok ára 24 lejnél kezdődik – egy ilyen csomag egy üveg vörösbort és egy kalácsot tartalmaz, a legdrágább pedig, melyben pezsgő, kalács és sokféle márkás édesség található, 219 lejbe kerül.

Neumann Andrea