Hunyad megye: Megkapják elmaradt bérüket a parosényi és urikányi bányászok

Hunyad megye: Megkapják elmaradt bérüket a parosényi és urikányi bányászok
A keddi nap folyamán megkapják elmaradt bérüket a parosényi és urikányi bányákban dolgozó vájárok, miután utalták a Zsil-völgyi Országos Bányabezárási Társaság (SNIMVJ) számláira az októberre esedékes bányászati támogatást – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Domokos László szakszervezeti elnök.

Hozzátette: a délelőtt folyamán egyeztetett a SNIMVJ, valamint a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) vezetőségével is, és megállapodást írtak alá arról, hogy a CEH kifizeti a SNIMVJ által kitermelt kőszenet.
A szakszervezeti vezető azt is elmondta, ismertetni fogja a helyzetet az érintett bányászokkal, akik vélhetően abbahagyják majd a tiltakozást.
A parosényi és urikányi bányákban dolgozó csaknem 360 bányász tagadta meg, hogy műszak után a felszínre jöjjön. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy nem fizették ki nekik novemberi bérük előlegét, amelyet egy héttel ezelőtt kellett volna megkapniuk.
A tiltakozást még hétfő este elkezdték a parosényi szénbánya harmadik váltásában dolgozók, aztán az urikányi bánya éjszakai és reggeli műszakának munkásai is csatlakoztak, így összesen 357-en maradtak lent a mélyben.
A Zsil-völgyi Országos Bányabezárási Társaságnak alárendelt parosényi és urikányi bányák jelenleg csaknem 900 alkalmazottat foglalkoztatnak. Mindkét szénipari létesítményt bezárják 2018 végéig.

AGERPRES/(RO – szerző: Sorin BLADA, szerkesztő: Oana POPESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro