Hulladékgyűjtés Váradon és Püspökiben

Hulladékgyűjtés Váradon és Püspökiben
Nagyvárad – A Körösök Vízügyi Igazgatósága – a RER Ökológiai Szolgáltató és néhány tanintézet közreműködésével – a hét folyamán a Víz Világnapja alkalmából több figyelemfelkeltő akciót is szervez.

A Juhász Gyula Általános Iskola és a Szent László Gimnázium diákjainak közreműködésével szemétgyűjtési akcióra került sor a biharpüspöki Kis-Körös, valamint a szőlősi Adona patak partján. Az akció az óvodában kezdődött, ahol Pásztor Sándor vízügyi igazgató köszöntötte a gyerekeket, ezt követően oktató mesefilmeket vetítettek a gyerekeknek, mellyel a vizek tisztántartásának a fontosságát emelték ki. A tevékenység a Kis-Körös partján folytatódott, ahol már együtt dolgoztak az iskolások és az óvodások a part megtisztításán a vízügy alkalmazottaival . Tímár Enikő óvónő, az akció biharpüspöki kezdeményezője, elmondta: a tevékenységgel szeretnék tudatosítani a kicsikben környezetünk és vizeink tisztántartásának fontosságát.

Igénytelenség

A felekezeti középiskola akciójára délután került sor a várad-szőlősön található Adona patak partján. A X.A és X.B. osztályból álló csapatot Harácsek Klementina fizika tanárnő kísérte el. A fiatalok miután kézhez vették a szemeteszsákokat és a gumikesztyűket a Vízügyi Igazgatóság munkatársainak segítségével láttak a munkához. Akadt bőven szednivaló szemét a Pecébe torkolló patak lebetonozott partján. Az eseményeket a környéken lakók sem nézték tétlenül, néhányan be is segítettek a fiataloknak a szemét összeszedésébe. A szomszédos tömbház egyik lakója a Bihari Naplónak elmondta: az, hogy ilyen szomorú látványt nyújt a part, elsősorban a környéken élők igénytelenségével magyarázható. Volt már arra példa, hogy rászólt egy-egy szomszédjára, hogy ne a partra hordja a szemetet, hanem az alig 200 méterre található szeméttartóba, de hiába – mondta a férfi. A fiatalok zsákja mindeközben – olykor szórakoztatónak tűnő – hulladékkal telt meg. A jelentős mennyiségben összegyűlt szemetet a RER munkatársai szállították el mindkét helyszínről. A szervezők remélik, hogy a biharpüspöki gyerekek és a nagyváradi gimnazisták munkája nyomán keletkezett tisztaságot minél hosszab ideig sikerül megőrízni.

Mészáros Tímea

Címkék: , ,