Hubay Miklós Várad díszpolgára

Hubay Miklós Várad díszpolgára
Nagyvárad – Nagyvárad Helyi Tanácsa három új díszpolgárt választott. Hubay Miklós, a 90 éves író mellett megkapta e címet Stavrofora Mina Badila apácafőnök és Florin Piersic színművész is.

Elsőként Nagyvárad Helyi Tanácsa Stavrofora Mina Badila, a Sfintei Cruci kolostor rendfőnökének diszpolgári címéről tárgyalt. Az érintett jelen volt az ülésen több apáca és pópa társaságában, a karzaton pedig egy kórus énekelt a tiszteletére. Elsőként Mihai Groza polgármester méltatta a főnöknő érdemeit, majd Marcel Bolos ingatlanügyi igazgató ismertette Mina Badila apácafőnöknő érdemeit, azt, hogy miután Váradra jött felépítette a kolostort, egy olyan külső képekkel ellátott neobrancovenesc stílusú templommal együtt, amelyhez hasonló csak Moldvában található. Igaz azok közel 400 éve épültek… Mircea Matei ülésvezető elnök felkérésére a testület együntetűen szavazta meg a díszpolgári címet. Ezt követte egy pópának az üdvözlő beszéde, aki Sofronie püspök nevében szólalt fel, majd a város legújabb díszpolgára köszönte meg a bizalmat. Felszólalt még Mircea Bradu és Mihai Drecin is. Az utóbbi némi szóváltásba keveredett az RMDSZ-frakcióval, miközben a pulpitushoz igyekezett.

Hubay Miklós

Mihai Drecin, a PRM tanácsosa azt sérelmezte, hogy nem volt elég ideje tanulmányozni Hubay munkásságát, többek között azt, hogy hogyan nyilatkozott a románságról. Mircea Bradu, aki annak idején színházigazgató volt védelmébe vette a magyar drámaírót, akit európai szintű alkotónak nevezett, és akinek négy darabját Váradon is játszották. Még azt is hozzátette: nem tudta, hogy Hubay még él, ezért azt fontolgatta, hogy egy emléktáblát kellene neki állítani. Némi szóváltás alakult még ki Delorean Gyula és Mihai Manea (PNL) között, de szavazáskor mindenki igent mondott. Florin Piersic díszolgárságát minden hozzászólás nélkül fogadta el a testület. Mircea Matei annyit még hozzáfűzött: amikor átadjuk a díjat, készüljünk fel, hogy legalább 4 órára szükségünk lesz. De talán még jobb lenne erre az alkalomra rendkivüli ülést összehívni…

Péter I. Zoltán