Hova tűntek a borsi földek?

A kérdéses területek térképét mutatja a sajtótájékoztatón az egyik borsi közbirtokossági képviselő
A kérdéses területek térképét mutatja a sajtótájékoztatón az egyik borsi közbirtokossági képviselő
Pert fontolgatnak a helybeliek – az EMNP segítségével – a borsi polgármester ellen, mivel a mai napig nem kapták vissza a szerintük nekik visszajáró földeket. Ezeket még a kommunisták államosították annak idején.

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be két érintett és az EMNP helyi vezetője, hogy lépéseket terveznek, mert szerintük Bors község önkormányzata akadályozza jogos tulajdonaik visszaszolgáltatását. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei székhelyén két borsi lakos, Molnár Dezső és Rácz Tibor, valamint Csomortányi István helyi EMNP-vezető tájékoztatott a részletekről.

Mint mondták, 44 borsi család 2005 óta harcol azért, hogy visszakaphassák az 1950-1960-es években a kommunisták által kisajátított közbirtokossági területeket. Igen nagy területről, 198 hektárról van szó. Annak idején, pár éve közbirtokossági társulást is alapítottak, Zöld Arany néven, ám a törvényi határidőből kicsúszva tették meg ezt – maguk is elismerik. Kérvényeikre nem kaptak választ. Végül pert is indítottak területeikért, amelyik fellebbezési szakaszban van. Közben 2013 májusában megjelent az a törvény, amelyik alapján gyorsítani kell a restitúciós eljárások befejezését, ez a több tíz érintett család ügyére is vonatkozik, a polgármesteri hivatalnak pedig a törvény értelmében bizottságot kell felállítania, a még rendezetlen restitúciós ügyek, valamint a visszaadható területek felmérésére, összesítésére. Mindennek alapján újra kérvényezték a rendezést, július 12-én benyújtott igénylésükre sem kaptak azonban választ máig sem.

Magyarázatok

Mindezt a három nevezett mondta el a sajtónak. Hozzátették: az önkormányzat azzal érvel, hogy nincs már szabad területe, amit visszaadhatna a közbirtokossági társulásnak, valamint arra is hivatkozik, hogy úgyis határidő után hozták létre a társulást. Ezzel szemben a visszaszolgáltatást kérők megjegyezték: „A területek kiadásakor elsőnek az üzletembereket, vállalkozásokat szolgálták ki telkekkel, a helybeliek helyett. Ráadásul még most is vannak területek, hiszen például hiába van olyan döntés, hogy a környéken lévő kavicsbányák mellé újak már nem nyithatóak, azok és a halastavak területei is egyre szaporodnak valamiképpen”. Arra a kérdésünkre, hogy szerintük miért tagadják meg tőlük a restitúciót, azt válaszolták, ezt inkább a polgármester tudhatná.

Mivel nem rendezték az ügyüket, az EMNP-hez fordultak segítségért. A közös tájékoztatón közölték: arra szólítják fel Bátori Géza borsi RMDSZ-es polgármestert, hogy rendezze érdemben az ügyet. Amennyiben ez nem történik meg – jelezte Csomortányi István EMNP-vezető –, újabb peres eljárást kezdeményeznek. A néppárti reprezentáns néhány kérdést is feltett: „Hová tűnnek tehát vajon a területek Borson, hogy úgymond nincs mit visszaadni? Milyen érdekeket képvisel a polgármester, a helybeliekét, vagy másféléket? Bátori Géza arra is hivatkozik, hogy ha visszaadna területeket, azokat a közösből, a lakosság területeiből kellene elvenni – de amikor maga a Bátori család intézte a saját földjeinek visszaszerzését, akkor ez miért nem zavarta?”

Jelezték: immár nem is csak 44 családot érint az ügy, mint kezdetben, mert azóta még többen léptek be a közbirtokosságba. Mint kiemelték, azt szeretnék, ha végre pont kerülne az ügy végére és visszakapnák az annak idején kisajátított területeket.

Szeghalmi Örs