Hova kerül a képzőművészeti galéria?

Hova kerül a képzőművészeti galéria?
A nagyváradi városvezetés el akarja költöztetni a Fő utca 15. szám alól a Képzőművészek Szövetsége (UAP) váradi fiókjának üzletét és galériáját. Csak azt nem tudni még, hogy hová.

A Bihoreanul hetilap idézte Ilie Bolojant, Nagyvárad polgármesterét, aki azt nyilatkozta, hogy a Képzőművészek Szövetsége (UAP) által jelenleg a Fő utca 15. szám alatt működtetett üzlethelyiség a Kossuth (Independentei) utcai zsinagógába fog költözni, mely ingatlan felújítása várhatóan a nyáron elkészül. A képzőművészek megijedtek ettől az eshetőségtől, véleményük szerint ugyanis az üzlethelyiséget mindenképpen a Fő utcán kellene hagyni, mert különben visszaesnének az eladásaik, és gyakorlatilag bezárhatják majd a boltot. Megítélésük szerint a zsinagóga több szempontból is alkalmatlan kortárs művészeti kiállítások megszervezésére, ezért a galériának is jó lenne egy ennél alkalmasabb helyet találni. Az UAP nagyváradi fiókszervezete által működtetett Fő utca 15. szám alatti galéria és üzlethelyiség bérleti szerződése tavaly decemberben lejárt, és bár a szervezet kérvényezte annak meghosszabbítását, megkeresésükre még csak választ sem kaptak a várostól. Aurel Rosu a fiókszervezet elnöke kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy az ingatlant a Bihar Megyei Építészkamarával közösen bérlik és működtetik, viszont a kamara nem kérte a szerződés meghosszabbítását, és nem is válaszoltak neki, amikor rákérdezett arra, hogy miért nem tették ezt meg. „Ezek után az ember gyanakodni kezd, főként ha a sajtóban is megjelennek bizonyos híresztelések” – fogalmazott Rosu, utalva a Bihoreanul hetilapnak arra a cikkére, amelyik már tényként kezeli, hogy a galéria, de legalábbis a képzőművészek üzlethelyisége a felújított neológ zsinagógába kerül majd.

Nem jó ötlet

Mind Aurel Rosu, mind pedig a galéria ügyvezetője, Radu Tarnaveanu kifejtették, hogy nem tartják jó ötletnek azt, hogy egy kortárs művészeti galériát a zsinagógába költöztessenek. Mint mondták, egy kiállítótérnek semleges, azaz fehér, vagy szürke színű falai kell legyenek, míg a zsinagóga belső falait is felújítják, ami kizárja annak lehetőségét, hogy a falakra más műalkotásokat akasszanak. Ugyanakkor a zsinagógában nem lehet a zsidó vallás szellemiségével nem egyező kiállításokat szervezni, és így már eleve nem lehet majd ott megszervezni egy karácsonyi vagy egy húsvéti kiállítást és vásárt, vagy akár egy ikonkiállítást. Tarnaveanu hozzátette, hogy a zsinagógában a hírek szerint több intézmény is helyet kapna, ami azt jelentené, hogy ezek egymás eseményeit zavarnák, Rosu pedig azt emelte ki, hogy ha az üzlet kerülne oda, akkor a zsinagógán belül egy zárt teret kellene kialakítani a műalkotások tárolására, őrzésére és kezelésére. Mindezeket figyelembe véve Tarnaveanu szerint más helyszínt kellene találni a kortárs képzőművészeti galériának. Ez szerinte lehetne a vár, az új múzeum, vagy más, erre alkalmas tér. Aurel Rosu szerint az is megfelelő lenne, ha minden maradna úgy, mint eddig, mert bár a Fő utcai hely kicsi, de legalább nem szól bele senki, hogy milyen kiállításokat szerveznek ott.

Az üzlet maradjon

Radu Tarnaveanu kifejtette, hogy a képzőművészek az eladásokból élnek, ha azonban elköltöztetik a galériát a központból, akkor szinte biztosra veszi, hogy lehúzhatják a rolót. Az ügyvezető azzal érvelt, hogy vásárlóiknak mintegy 85 százaléka váradi, akik megszokták, hogy a Fő utcán van a képzőművészek üzlethelyisége, és ha ezt elköltöztetik a központból, akkor az nagy bevételkiesést jelentene számukra. Ezért az optimális megoldás az lenne, ha az üzlethelyiségük a korzón maradna, még akkor is, ha egy kisebb helyre vinnék át, míg a galériát el lehetne költöztetni egy nagyobb helyre.

Kettéválasztani

Megkérdeztük e tárgyban Ujvárossy László váradi képzőművészt is, aki beismerte, hogy nem ismeri a városvezetésnek ezzel kapcsolatos konkrét terveit, hisz mint mondta, korábban szó volt arról is, hogy a felújított várban kapnak galériát a képzőművészek, ugyanakkor a még mindig készülő új múzeumszékhelyen is lesz kortárs művészeti kiállító tér. Ujvárossy László véleménye szerint a jelenlegi állapot eleve rossz, hiszen egy kicsi térbe zsúfolták be mind az üzletet, mind pedig a galériát, holott szerinte el kellene választani a két egészen különböző tevékenységi területet oly módon, hogy az üzlet maradjon a jelenlegi helyén, vagy mindenképpen a központban, és a galériát szintén egy könnyen megközelíthető, tágasabb helyre kellene költöztetni. A képzőművész megítélése szerint ha mindkettőt elvinnék a központból, egyrészt holtvágányra sodornák az üzletet, azaz megbuktatnák a kereskedelmet, másrészt a városi galériát senki sem látogatná. Az is kérdéses még, hogy a neológ zsinagóga jó megoldás lenne-e, hiszen ehhez először ismerni kellene annak az épületnek a konkrét felújítási terveit. Például ha megmaradnak a padok a zsinagógában, akkor az már aligha lesz használható kiállító térként, tette hozzá.

Nyitott kérdés

A képzőművészek galériájának és üzletének sorsa egyes sajtóhíresztelések ellenére még nyitott kérdés, erre enged következtetni Mircea Malan alpolgármester nyilatkozatából, aki megkeresésünkre válaszolva leszögezte, hogy még nem született döntés arról, hogy a galériát a zsinagógába költöztessék. „Erről majd tárgyalni fogunk a polgármester úrral. Még nem hoztunk semmilyen döntést, lehet több variáns is. Lehet a galéria a várban is, ha a képzőművészeknek az megfelelő, az üzlethelyiségük pedig lehet a felújított Darvas La Roche házban. Biztos, hogy találunk megoldást” – fogalmazott. A bizonytalanságot növeli az – amint azt Petri Csillától, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársától megtudtuk –, hogy bár a zsinagógát úgy újítják fel, hogy az koncertek, kiállítások, konferenciák megtartására alkalmas legyen, de a felújítási projektben nem szerepel az, hogy a váradi képzőművészek galériája fog ott helyet kapni. Ugyanakkor a galériáról és az üzletről még nem volt vita a helyi tanácsban sem – tette hozzá Petri Csilla.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .