Hotrvátország éa Albánia jöhet?

A NATO-bővítés vitás kérdéseiről és az afganisztáni szerepvállalásról hoznak hivatalosan döntést csütörtökön Bukarestben a szövetség tagállamai, miután az állam- és kormányfők előző esti munkavacsorájukon megadták a vita “alaphangját”, szóbeli egyetértésre jutva néhány pontban.

Helyi idő szerint reggel nyolckor veszi kezdetét a csúcstalálkozó érdemi része, amelyen már körvonalazódnak a várható döntések. A munkavacsora résztvevői ugyanis közös nevezőre jutottak abban, hogy csak Horvátország és Albánia kapjon meghívást a katonai szövetségbe, már csak azért is, mert Görögország vétót emelt Macedónia felvétele ellen. Ukrajna és Grúzia várhatóan nem számíthat arra, hogy ezen a találkozón előbbre juthat a csatlakozás felé vezető úton, a résztvevők továbbra is megosztottak abban a kérdésben, hogy felajánlják-e ennek a két országnak a részvételt a tagsági akciótervben (MAP). A zárt ajtók mögötti munkavacsorán ismét bebizonyosodni látszott, hogy egyes tagállamok azonnal megadnák Kijev és Tbiliszi számára ezt a “státust”, mások azonban úgy vélik, hogy ennek még nem jött el az ideje. Abban viszont állítólag egyetértés van, hogy a NATO-nak hosszabb távon nyitva kell hagynia kapuit e két ország előtt. A vita tehát arról szól inkább, hogy a csatlakozás mikor és milyen formában történjék meg.

Az afganisztáni szerepvállalást illetően Franciaország már jelezte készségét, hogy egy zászlóaljat küld Kelet-Afganisztánba, az Egyesült Államoknak pedig lehetősége lesz erősíteni katonai tevékenységét Afganisztán déli részén. Csütörtökön a délutáni ülésen éppen ebben a témában fognak megegyezésre jutni, elsősorban abban, hogy más országok milyen formában és mértékben hajlandók hozzájárulni a biztonság fenntartásához afgán földön. A NATO főtitkára külön sajtóértekezlet keretében számol be a déli órákban a sajtó több ezer képviselője előtt a csúcstalálkozó munkájának addigi fejleményeiről. Jaap de Hoop Scheffer az afganisztáni helyzetről az ENSZ főtitkárával és az afganisztáni elnökkel együtt tart sajtótájékoztatót.