Hostel a várban, licit a Gombánál

Hostel a várban, licit a Gombánál
Lehetne szálloda is, ha lenne elég parkoló, meg jobb felszereltsége lenne – de nem lesz. Ehelyett hostelnek adja ki a vár egy részét a váradi önkormányzat. A Gombában meg vendéglátásra licitálhatnak.

Szinte semmiért, pontosabban havi 1000 euróért adja ki a váradi önkormányzat a felújított vár ama részét, amely hostelnek alkalmas. Ez félreértéseket is okozott az ingatlanügyekért felelős osztály képviselőjének, Lucian Popának a hétfői tájékoztatóján – ugyanis egyes újságírók azt hitték, négyzetméterenkénti az ár, mások azt, hogy szobánkénti. De nem: az egészet adják havi ezerért, vállalkozóknak. Hogy kinek, az még nem dőlt el, de Popa hozzátette: már egyeztettek szállodák üzemeltetőivel. A Ramada, a President, az Atrium és a Continental is érdekelt lenne, a Hilton pedig azt jelezte, hogy erről nem dönthetnek cégük váradi szintjén.

Nem értenek hozzá

A várbeli létesítmény a D és E épületekben van, 17 szobás, egyenként 25–39 négyzetméteresek e szobák, és be vannak rendezve. A leendő működtetőnek szőnyeget, függönyt, ágyneműt kell vinnie, azaz kis befektetéssel átveheti. Öt évre adnák oda kezdetben, aztán hosszabbítanának esetleg. Popa elárulta: azért nem szálloda, hanem csak hostel, mert a várban nincs parkolási lehetőség hozzá, és más elvárásoknak sem felel meg, hogy magasabb besorolású legyen. A licit egy hónapon belül meglehet, utána a nyertesen múlik, mikor indítja a hostelt, de akár nyáron beindulhat. És hogy miért nem maga az önkormányzat működteti? Erre így válaszolt: „azért, mert ezen üzletághoz nem értünk”.

Fent is kiadó

A Gombában nemrég elkészült (és egyes helyeken már romló) új létesítményt is bérbe adják hamarosan, szintén liciten. Pontosabban annak vendéglátásra alkalmas részeit. Ott 100 négyzetméteres fedett terület van, és 170 négyzetméternyi terasz. A belső rész havi 27 lejért, a külső 2 lejért lesz kiadó.

Szeghalmi Örs