Hosszútávú fejlesztési terv EU-támogatással

Hosszútávú fejlesztési terv EU-támogatással
A város hosszútávú fejlesztési tervének kidolgozásáról tartottak a napokban egyeztetést az érmihályfalvi Városházán. A terv kidolgozását az EU támogatja.

A 2013-2020-as fejlesztési időszakban az Európai Unió azokat a pályázatokat részesíti előnyben, melyekhez társul a pályázatot leadó település hosszútávú fejlesztési terve. A bukaresti Közigazgatási és Fejlesztési Minisztérium a Városok Szövetségével közösen (éppen az EU-hoz) pályázott a szóban forgó tervek megvalósítására, sikerrel, aminek eredményeként Romániában 100 városnak készíthetik el ilyen tervét, városonként 3-3 önkormányzati szakembert is kiképezve a munkára. Bihar megyéből két város került a listára: Élesd és Érmihályfalva. Utóbbi Polgármesteri Hivatalában a napokban tették meg a terv létrehozásához vezető első lépést, amikor Lorena Stoica, a minisztérium által delegált szakértő úgynevezett ismerkedési találkozón mutatta be a tervezet részleteit. Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, a Városháza részlegvezetői mellett intézményvezetőket, egyházi és civilszervezetek képviselőit, mindazok, akik észrevételeikkel, ötleteikkel hozzájárulhatnak a fejlesztési terv kidolgozásához.

Sokoldalú felmérés

Lorena Stoica ismertette, hogy ezt a bizonyos tervet “milyen vázra öltöztetik fel”, felmérve a várost története, földrajzi adottságai, szociális és gazdasági helyzete, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, az környezetvédelem állása, a turisztikai és befektetési lehetőségek, illetve minden szóba jöhető adottság szerint. A mintegy másfél órás, néhol vidám hangulatú beszélgetésbe hajló találkozón máris hangzottak el különféle meglátások, melyeket hasznosítani lehet. A fejlesztési terv kidolgozásának következő lépése az adatgyűjtés lesz, amit azok feldolgozása követ. Egy majdani újabb találkozón már a terv vázlatát beszélik meg a most is meghívottakkal, később azt véglegesítik, közvitára bocsátják, jóváhagyják és gyakorlatba ültetik, ami azt jelenti, hogy pályázatok leadásánál vehetik hasznát, mint szakmai hivatkozási alapnak.

Rencz Csaba