Hosszú út a sikerig

Hosszú út a sikerig
„Barátságos óvoda” – ezt a címet viseli az a projekt, amelyet a nagykárolyi 3-as számú iskola indított.

A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, már „csak” a pénz átutalása és a munkavégzés van hátra az építésre kerülő új óvoda esetében. Egy nyertes pályázat révén ugyanis új óvodát épít a nagykárolyi 3-as Számú Általános Iskola, mondta el Demeter Éva igazgatónő. Az iskolához adminisztrációs szempontból ugyanis tartozik egy óvoda is, ahova eddig a többnyire roma származású gyerekek járnak. A nyertes projekt eredményeképpen azonban integrálják őket. Mivel ez egy több éves, nagyszabású feladat, több szakaszban látnak hozzá a megvalósításhoz. A projekt négy nagy programból áll: az egyik célja a mindennapi higiéniára való nevelés. Első lépésben a gyerekek egységcsomagokat kapnak, melyek segítségével megkönnyítik számukra a higiéniás feltételek kialakítását. A program beindítása még várat magára, hiszen meg kell találniuk azt a céget, amelyiktől megrendelik a csomagokat.

A másik program a „kis állampolgár” elnevezés alatt fut. A név egy olyan nevelési módszert takar, melynek segítségével fejleszthetik a gyerekek kommunikációs készségét és segítik szocializációjukat.

Különböző arcok, azonos szívek

A harmadik program a „Különböző arcok, azonos szívek” címet viseli. Lényege, hogy a különböző etnikumhoz és kultúrákhoz tartozó gyerekek megtanulják tisztelni egymást. Az elfogadást táncos, zenei programokkal és különböző, a gyerekek korosztályához szóló előadásokkal szeretnék elérni. A negyedik program a „Nyitott kapuk napja”. Ezt a programot havonta rendezik majd meg és minden alkalommal az egyik gyermek édesanyja vagy édesapja lesz a vendég. A résztvevő szülő együtt tölti a napot az óvónővel, a gyerekekkel és egy iskolai megfigyelővel. Gyűlést is tartanak majd, közösen a szülőkkel, melynek során felhívják a figyelmet arra, hogy miért fontos a siker érdekében a programban az együttműködés.