Hosszú telünk lehet

Hosszú telünk lehet
A népi hagyományok szerint február másodika különös jelentőséggel bír a tél hosszának megállapításában. A jóslás a medvék segítségével történik.

 

A népi bölcsességek szerint, ha ezen a napon a medve felébred téli álmából, előbújik barlangjából és süt a nap, akkor megijed az árnyékától és visszamegy aludni, tehát hosszú telünk lesz. Ha viszont borongós az idő, a medve kint marad és hamarosan eljön a tavasz. Ha hihetünk a nagyváradi állatkert barnamedvéinek, bizony hosszú télre számíthatunk, mivel tegnap ugyan fagyos, de napos időnk volt. A meteorológusok jelenleg alátámasztják a macik jóslatát, hiszen a decemberi és januári tavaszi időjárást a napokban felváltotta az évszaknak megfelelő kemény tél, ami az előrejelzések szerint még egy darabig tartani fog.

Más népek hagyományaiban február 2-án más és más állatok jósolják meg a várható időjárást, például az észak-olasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is meteorológusként jelent meg. Észak-Amerikában pedig az újkori bevándorlók az ott élő erdei mormotát kiáltották ki időjósnak.