Hosszú távon Krisztus győz

Hosszú távon Krisztus győz
Nagyvárad – Vasárnap este a nagyváradi Filharmóniában mutatták be a Király nemből méltóság című táncjátékot a Csillagocska Alapítvány tánccsoportja előadásában, a Nagyvárad Táncegyüttes tagjainak közreműködésével.

A vasárnap este látott előadás karácsonyhoz közeledve alkalomhoz illő témát, Krisztus születését dolgozza fel a népzene és a néptánc művészi eszközeivel. A táncjáték kezdése hatásos volt: a nézőtér mögül a két oldalt lévő bejáratokon egyenként jöttek be a Filharmónia termébe az előadók, megálltak a színpad két oldalánál, és rázendítettek egy népdalra. A következő percekben egyre többen jöttek be és kapcsolódtak be az éneklésbe, míg végül a népdal már fortissimóban szólt. Az énekes felvezetés után a tánc vált főszereplővé az esten. A Csillagocska Alapítvány táncosai nagy átéléssel táncolták végig az előadást, mely a gonosz Heródes és a Krisztusváró, nemes lelkű közösség harcát mutatta be nem csak a tánc és a zene, de gyakran a pantomim eszköztárát is felhasználva. A produkcióban kiemelkedő szerep jutott a Heródest alakító Brugós Sándor Csabának, aki lendületesen, hitelesen tudta megformálni a féktelen és gonosz uralokodó alakját. Az előadás egyik legmeghatóbb jelenete a Csillagocska Alapítvány kiscsoportos gyermekeinek színre lépése volt, míg a legmegrázóbb része az előadásnak az aprószentek meggyilkolásának jelente volt. A rendező-koreográfusok Dimény Levente és László Csaba érdekes megoldást találtak e kegyetlen jelenet reprezentálására: a kismamákat egy bevásárlókocsin vitték a hóhér elé, aki a kisdedeket jelképező piros kendőt leszakította a nők derekáról és egy nagy szemétkukába dobta. A tragikus, sok szenvedést bemutató táncjáték végkicsengése mégis optimista volt: a táncosok a megváltó eljövetelének tényére új erőt merítenek ahhoz a hithez, hogy a szeretet legyőzi a gonoszt. A teltházas közönség vastappsal köszönte meg a nagysikerű produkciót.

Krisztus a győztes

Az előadás után Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány vezetője szólt a közönséghez, hangsúlyozva, hogy a mai előadásnak fontos üzenete van a ma embere számára: „A mindenkori Heródeseknek bár ha rövid távon nyernek is, de hosszú távon veszíteniük kell. Hosszútávon csak egyvalaki nyerhet, az akit a halálból feltámadó asszonyok megénekelnek: vagyis Krisztus.” Pálfi József köszönetet mondott többek között Pap Gábor dramaturgnak, továbbá a Nagyvárad Táncegyüttesnek, amely betársult a produkcióba, majd kifejezte reményét, hogy az alapítvány és a táncegyüttes közötti együttműködés a jövőben folytatódni fog.

Végezetül felszólalt Toró T. Tibor a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, aki kiemelte, hogy a Csillagocska ugyanazt az életérzést varázsolta színpadra, mint ami huszonegy évvel ezelőtt kelt a temesváriakban, amikor egy lelkipásztor köré gyűltek, és tömegből közösséggé váltak, olyan közösségé, amelyet összetartott a szív, a lélek a szolidaritás, a közös félelem és a hit. „És ez a hit végül legyőzte a zsarnokságot. Ez az érzés lengi körül ezt a gyülekezetet is, mely ezután az előadás után közösséggé vált. Ezt az érzést nem szabad elfelejteni, hanem haza kellene vinni, és elmondani másoknak is, akik most nem voltak itt, mert az egész nemzeti közösségnek szüksége van erre az életérzésre.”  Toró T. Tibor Tőkés László az EMNT elnökének a nevében mondott köszönetet az előadóknak és a szervezőknek, végeztül pedig ígéretet tett arra, hogy az előadást megpróbálják bemutatni a Partiumban és Erdélyben is. Pálfi József tiszteletes az előadás után lapunkkal tudatta, hogy az előadásról készült videofelvételek dvd-formátumban megvásárolhatók december 23-től a Nagyvárad-Réti lelkészi hivatalban.

Pap István