Hosszú és nehéz folyamat az integrálás

Hosszú és nehéz folyamat az integrálás
Decemberben már hozzákezdtek annak a Phare projektnek a megvalósításához, amelynek egyik résztvevője a nagykárolyi 3–as Iskola. Kilenc úgynevezett „kísérleti iskola” vesz részt abban a PHARE projektben, amelyet a Főtanfelügyelőség készített tavaly.

Az egyik résztvevője ennek a nagykárolyi általános. Az iskolának tavaly még volt egy külön tagintézménye, amelyikben a roma diákok tanultak. Ezt az iskolát felszámolták, a tanulókat pedig integrálták a főépületben működő osztályokba. 24 gyermek került be a megfelelő osztályokba ennek következtében. „Egyelőre az integrálás formális szakaszában vagyunk.”–mondta el lapunknak Demeter Éva, az intézmény igazgatónője. A gyerekek felkészültségének javítása jelenti a munka legnehezebb részét. Tudásilag még le vannak maradva  a többiektől, ezt a hiányt kell pótolniuk. Hogy minél zökkenőmentesebben menjen a munka létrehoztak egy „Iskola utáni iskola” projektet. Ennek értelmében a tanórákat követően a tanulók tovább maradnak az iskolában és közösen, egy tanítónő irányításával készülnek fel a következő iskolanapra. A délutáni programban azok a gyerekek is részt vesznek, akiknek nincs otthon kivel felkészülniük a másnapi tanórákra. A jövőben egy étkezés is biztosítva lesz számukra, csak még nem találták meg erre a beszállítót, de folyamatban van a megoldás, tette hozzá az igazgatónő. Az étkeztetés költségeit is a PHARE projektből származó pénzből finanszírozzák.

Toleranciára nevelnek

A roma gyerekek teljeskörű integrálása a más etnikai csoportba tartozó gyermekekkel sem egyszerű. Hogy ezt a problémát megoldják, közös programokon vesznek részt, valamint a tanítók jobban odafigyelnek a multikulturalitás okozta különbségek áthidalására is. A toleranciára való nevelésre, valamint a manapság elharapódzó iskolai erőszak kiküszöbölésére is figyelmet fordítanak a tanórák keretén belül. A program hivatalos lefutási ideje, november 31, de a megfelelő eredmény elérése érdekében még legalább négy évig folytatniuk kell.