Hosszú az út a rendes bicikliutakig

Hosszú az út a rendes bicikliutakig
Még mindig nem igazán kerékpárosbarát Nagyvárad és a környező települések sem. Most, hogy kitavaszodott, megnéztük, mi a helyzet a kerékpárutakkal. 30 kilométernyi bicikliút van Nagyváradon. Ezt állítja legalábbis az önkormányzat. Náluk érdeklődtünk ugyanis erről.

Hogy aztán valójában ebből mennyi az igazi kerékpárút, azt pontosan nem tudni – de azt bárki láthatja, hogy kevesebb. Számos olyan rész van ugyanis a városban, ahol egyszerűen felfestettek valami csíkokat a járdára, az útra, kerékpárútnak jelölve azt meg, és ezzel kész is. A csíkok is lekopnak, arról nem is beszélve, hogy számos helyen egyenesen balesetveszélyes ilyen „utakat” jelöltek meg, biciklivel teljesen járhatatlan részeken átvezetőket is, mint például a Püspöki úton (Ştefan cel Mare), vagy a közút mellett haladó „bicikliutat” meg is magasították, így arról lecsúszni nagyon veszélyes, mint a Lacul Roşun, sok más zónában pedig a járdából vettek el, sőt, esetenként meg is szüntették a járdát, és csak úgymond kerékpárút van helyette, mint például Őssiben. Püspökiben van olyan kerékpárút is, ami egyszer csak a semmiben ér véget, pontosabban a főutat keresztezi – és kész. A másik oldalon ugyanis a beígért folytatását soha nem építették meg. És ezt csak egy fejezet a gondokból.

Más macerák

A többi például abból áll, hogy a lakótelepi részeken sok helyütt a bicikliútra parkolnak az autók, és senki sem bünteti a tulajdonosokat. Meg abból, hogy még évekkel az első ilyen utak megjelenése után sem szokta meg a lakosság egy része, hogy vannak ilyenek, és ezek nem járdák – így aztán számos helyen, de például kiemelten a Körös-parton lévő sétánnyal párhuzamos szakaszon állandó a kalamajka. Vannak olyan részek is, ahol tereptárgyakat (oszlopokat, állványokat, fákat – bár ez utóbbi talán még a legmegbocsáthatóbb) egyszerűen a külön kiépített, vagy csak csíkkal megjelölt út közepén hagytak.

Külön téma aztán a burkolat minősége. Számos szakasz van, ami már repedezik, másutt eleve gyenge, hullámos az aszfaltréteg. De azért a legtöbb helyen járható. Bár ha összevetjük a legelső magyarországi település, Ártánd kerékpárútjával, akkor egyértelmű a különbség, ez utóbbi javára.

Apropó: a Váradról kivezető (vagy ide befutó) egyetlen igazi bicikliút az a nemzetközi, amelyet uniós pénzből építettek meg, és amely Váradtól Berettyóújfaluig tart. Ez is két külön történetnek tűnik azonban, mivel román oldalon sokkal gyengébb az egész, mint a magyaron. Arról nem beszélve, hogy amint az út elhagyja Váradot, a határátkelőig vezető részén számos szakaszon alig takarítják. Pedig több településen is áthalad. Emiatt aztán az adott részeken komolyan balesetveszélyes, hiszen sár, homok, kavics rakódik rá, vastag rétegekben, hónapokon át, míg nagy ritkán valamennyire letakarítják.

Még kétéves sincs ez a nemzetközi bicikliút, de nálunk már más munkálatok miatt több helyütt feltörték, igaz, vissza is foltozták, de összevissza, más helyeken egyszerűen magától szét van repedve, máshol a szegélykövek intenek korai búcsút, és dőlnek ki máris, sok a szintkülönbséges rész a kereszteződésekben, a csak helyenként felszerelt, alacsony védőkorláton átesve pedig a kamionok elé kerülhet a kerékpáros, továbbá épp a romániai legvégén, a határátkelőnél már annyira koszos, hogy alig látszik, ráadásul néha egyszerűen ráparkolnak a teherautók. Na, de legalább van, és összességében jobb, mint amikor nem volt – mondhatnánk. Csakhogy egyáltalán nem így kell hozzáállni semmilyen beruházáshoz. Úgyhogy hosszú út vezet még a rendes kerékpárutakig.

Tárolók

Aztán itt van a biciklitárolók kérdése is. Amelyekből eleve kevés van Váradon is. De azok egy része is furcsa. Ugyanis többféle van, szabványosítva nincs – és a legutóbb felszereltek egy része használhatatlan. Legalábbis annak tűnik, mert fordítva szerelték fel azokat, vagyis ha a biciklijét megfelelő oldalról rakja bele az ember, akkor a kerékpár be fog lógni gépkocsiparkoló-helyekre. Ilyen van például a Körös áruház oldalbejáratánál, de másfelé is a városban. Ám amikor az önkormányzattól megkérdeztem, hogy is van ez, már rögtön nem volt ilyen egyértelmű a helyzet. Utánanéztek, és azt válaszolták, hogy „a tárolók eleve úgy vannak megrendelve, hogy mindkét felükről megközelítve ugyanúgy használhatóak”. Ami viszont szemmel láthatóan nem igaz, hiszen ívelt, homorított tárolókról van itt szó, amelyek egyik oldalába épp betalál a kerékpár kereke, de a másik oldalról már sokkal nehezebb és természetellenesebb is használni. Azonban a válasz így is ez maradt…

Szeghalmi Örs