Horváth István: a marosvásárhelyi iskola és a csíksomlyói búcsú esete növelte a magyar közösség eddig is mozgósított szavazó bázisát

Horváth István: a marosvásárhelyi iskola és a csíksomlyói búcsú esete növelte a magyar közösség eddig is mozgósított szavazó bázisát
Az utóbbi felmérések azt mutatják, hogy jelentős azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek pártpreferenciával. A papírforma borulhat, és a trendek szerint kicsivel nagyobb a részvételi arány – értékelt Horváth István szociológus.

Elemzésében úgy véli, hogy bizonyos demográfiai csoportok inkább mozgósulnak, összehasonlítva a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest.

Arról, hogy az utóbbi hónapokban olyan jellegű megnyilvánulások történtek, amelyeket a magyar közösség fenyegetettségként élt meg – a marosvásárhelyi iskola esete, a csíksomlyói búcsú helyzete –, milyen irányban mozdítja el a magyar emberek választói kedvét, elmondta: ez két irányban hat. Egyrészt növelte a fenyegetettség az elkötelezettséget, egy másik rétege az erdélyi, romániai magyar közösségnek, amely azt várta volna el az érdekképviseleti magyar szervezettől, hogy valamifajta stabilitást jelentsen eddig, viszont azt kéri számon, hogy miért fordulnak elő ezek az esetek, miért nincs stabilitás. „Ez az utóbbi réteg amúgy is hezitált, ami a választási kedvet illet, és megerősödött abban a véleményében, hogy nem érdemes elmenni szavazni” – tette hozzá. A fenyegetettségről összegzésként kiemelte: a mozgósultak bázisát kicsit növelte ez.

RMDSZ Tájákoztató