Horgászat tilalom idején is

Horgászat tilalom idején is
A megyei horgászegyesületek már megkapták az idei horgásztilalomról szóló országos rendeletet. Április 14. és június 12. között tilos a halak horgászata.

Az április 14. és június 12. között időszakban tartó tilalom alól csak a csuka képez kivételt, a „krokodilpofájú” ugyanis tovább zsákmányolható, ám csak műcsalival fogható. Időközben a váradi egyesületen belül is döntés született a tilalom idején történő pecázásról, s így a váradlesi, diószegi, szentimrei és fegyverneki tavakon „szabad a gazda” egyetlen szabályzat betartása mellett: a horgász harminc lejt kell befizessen az egyesület vagy az egyesülethez tartozó klubok pénztáránál. Fizetni azonban csupán azok tudnak, akik a 2008-as esztendőre érvényes AJVPS-tagsággal rendelkeznek és kiváltották idei horgászengedélyüket.

Horgászszabályok

A befizetéskor kapott elismervény birtokában aztán nyugodtan horgászhatnak majd, de csakis a négy, már említett tavon, betartva a vonatkozó szabályokat az alábbiak szerint: 1. horgászni csupán két bottal, botonként maximum két horoggal szabad; 2. tilos az éjszakai pecázás és a csónak használata; 3. nincsenek foglalt helyek, köteles mindenki úgy horgászni, hogy ne zavarja a többieket és lehetőleg ne foglaljon el öt méternél hosszabb partszakaszt; 4. tilos a szemetelés; 5. tilos a befolyók felőli, tehát alacsony vízállású részek meghorgászása; 6. betarva a méretkorlátozásokat, naponta maximum öt kilogramm halat szabad elvinni, ezen belül egyetlen darab pontyot. Az ellenőrzés a megszokottnál szigorúbb lesz, a vétkezők búcsút mondhatnak engedélyüknek, és legkevesebb két hónapon át otthon a fotelben meditálhatnak a horgászat szépségeiről és buktatóiról.

Ács Tibor