Honnan tudhatjuk ma, hogy hogyan fog kinézni a jövő gazdasága?

Simpf Norbert Pál vezetésével mutatják be a leanmenedzsment egy-egy szeletét.
Simpf Norbert Pál vezetésével mutatják be a leanmenedzsment egy-egy szeletét.
Digitalizáció, automatizálás, pénzügyi technológiák, mesterséges intelligencia – mindezekről és még sok egyéb, az ipari forradalom 4.0-hoz kapcsolódó témáról szól majd az egy hónap múlva kezdődő XXVI. Közgazdász Vándorgyűlés.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság által szervezett legnagyobb romániai magyar nyelvű közgazdasági konferencia idén Kolozsváron zajlik majd október 6. és 8. között, hét plenáris előadással és hat szekcióval várva a gazdaság fejlődése iránt érdeklődőket.

A szekcióülések első körében az „Ipari forradalom 4.0 – informatizálás a mindennapokban” szekció keretén belül az informatika nyújtotta lehetőségekről, illetve a technológiai fejlesztések használatával járó veszélyekről beszélgetünk majd Brem Walter, a Codespring Kft ügyvezető igazgatója vezetésével. A szekció előadói általános összefoglalóval, személyes példák bemutatásával és kerekasztalbeszélgetéssel igyekeznek körbejárni a kérdéskört, és – legalább részben – választ találni arra, hogy az informatizálás rohamos terjedése hogyan fogja átalakítani az erdélyi gazdasági környezetet.

A „Hatékonyság olcsóbban – lean management” szekció előadói az InternetAs biztosítási alkuszának, Simpf Norbert Pálnak a vezetésével mutatják be a leanmenedzsment egy-egy szeletét. Szó lesz a hatékonyabb műkődés lehetőségeiről, a hibák minél jobb és biztosabb kiküszöböléséről, vagyis összességében egy olyan vállalat- vagy szolgáltatásszervezési rendszer kiépítésének mikéntjéről, ami a legnagyobb értéket képes előállítani a legkisebb erőforrás, idő, energia és erőfeszítés felhasználásával. Az eszmei alapok lefektetése mellett az előadók a filozófia gyakorlati alkalmazhatóságára is kitérnek majd.

Az első szekciókör harmadik szekciójában, a „Digitalizáció és automatizálás: marketing a negyedik ipari forradalom után” címet viselő ülésszakon azokról a marketing-lehetőségekről esik majd szó, amelyek a digitális technológia térnyerése révén válnak egyre inkább elérhetőekké. Az előadók dr. Seer László egyetemi tanársegéd vezetésével igyekeznek majd minél több marketing-lehetőséget feltárni.

A szekciók második körében szintén három tematikus ülésszak zajlik majd egyszerre. A „Házon belül, ajtón kívül – a kiszervezés vállalati kérdései” című szekcióban drd. Rácz Béla Gergely egyetemi tanársegéd vezetésével járjuk majd körbe az outsourcing, azaz a kiszervezés kérdéskörét, olyan kérdésekre keresve a választ, mint például hogy mit kell mérlegelni ahhoz, hogy a kiszervezés jövedelmező legyen, hogyan lehet minél hatékonyabban kihasználni ezt a komplex rendszert vagy hogy mik lehetnek a kiszervezés hátulütői.

A HR területén kezdődő új időszámítás máris érezteti a hatását, bár a folyamat kimenetele még nem igazán látható. A gyorsan változó szakmai kihívásokkal, a munkaerőhiánnyal és általánosságban a humánerőforrás kérdéskörével foglalkozik majd a „MI és/versus élő munkaerő” szekció, Péter Csilla, a SKR ROMANIA Trade & Consulting Co. Kft ügyvezetője irányításával.

A hatodik, a „Fintech – zajló forradalom a pénz világában” nevet viselő szekció értelemszerűen a negyedik ipari forradalom pénzügyre gyakorolt hatásait igyekszik majd elemezni. Bár távolinak tűnhetnek, az új technológák már a zsebünkben lapulnak – gondoljunk csak az új generációs bankkártyánkra vagy a fizetést is lehetővé tevő okostelefonunkra. Szőcs Endre, a Negotio alapító-tulajdonosa vezetésével a pénzügyi szekció előadói olyan, már működőképes lehetőségekről beszélnek majd, amelyek révén új alapra helyeződnek a pénzvilág mechanizmusai.

A szekciók részletesebb leírásai, az előadók listája, valamint a XXVI. Közgazdász Vándorgyűlés pontos programja természetesen már jelenleg is elérhető a vandorgyules.rmkt.ro honlapon, ahol az esemény regisztrációja is zajlik még szeptember 27-ig – tehát még majdnem egy hónapnyi idő áll rendelkezésre mindazoknak, akiket érdekel a jövő gazdaságának alakulása.

RMKT közlemény/tcs