Holland nagykövet: az antibiotikum-rezisztencia elleni összehangolt fellépés hiányában a legbanálisabb fertőzések is halálosak lehetnek

Holland nagykövet: az antibiotikum-rezisztencia elleni összehangolt fellépés hiányában a legbanálisabb fertőzések is halálosak lehetnek
Az antimikrobiális rezisztencia elleni egységes és azonnalli összehangolt európai fellépés hiányában oda juthatunk, hogy a legbanálisabb fertőzések is áldozatokat szednek majd – hangsúlyozta egy szakkonferencián Hollandia romániai nagykövete, Stella Ronner-Grubacic.

“Egy nemrég ismertetett adat szerint Európa-szinten Romániában fogy el évente a legtöbb antibiotikum, ami elsősorban a kórházi antibiotikumhasználat gyenge ellenőrzésével magyarázható. Amennyiben az uniós tagállamok nem lépnek fel azonnal és összehangoltan a jelenség megfékezése érdekében, megérhetjük az antibiotikum utáni kort, amikor a legbanálisabb fertőzés is áldozatokat szedhet” – fogalmazott a nagykövet.

Hozzátette: Hollandia szervezett egy miniszteri konferenciát a témában, amelyen az EU-tagállamok képviselői vázolták, hogy milyen országos szintű intézkedésekre lenne szükség az antimikrobiális rezisztencia elleni harc terén, illetve amellett foglaltak állást, hogy a jelenség elleni fellépés a környezetvédelemre, az oktatásra és a pénzügyi ágazatra is ki kell hogy terjedjen.

Az antibiotikum-rezisztencia témakörét boncolgató holland-román szemináriumot az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság szervezte a két ország közötti tapasztalatcsere céljából.

AGERPRES/(RO – szerző: Mariana NICA, szerkesztő: Oana TILICĂ; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro