Hölgyek alkotta zsűri értékelt Székelyhídon

Hölgyek alkotta zsűri értékelt Székelyhídon
Párját ritkító módon csak hölgyekből állt zsűri bírálta el a 124 bormintát a Székelyhídon szombaton megtartott XIX. Érmelléki Borversenyen. Az ítészek vállalták, hogy a szokottnál szigorúbbak voltak, de építőleges céllal.

 

Szombaton 9 és 13 óra között várták a nevezéseket a XIX.Érmelléki Borversenyre Székelyhídon, és a zsűri – kicsit megkésve – végül összesen 124 minta értékelését kezdhette meg a Munkásklubban. Párját ritkító módon a bírálók csapatát csak hölgyek alkották: Kaló Júlia, a szomolyai Kaló Pincészet képviseletében; Jobbágy Katalin tokaji borász; Gál Gyöngyvér Szegedről, a Dél-Alföldi Borbarát Hölgyek Társaságának elnöke; illetve Fazakas Kinga nagyváradi minősített borbíró, a Vincellér Egyesület tagja. A megítélt pontszámokat egy kivetítő által azonnal láthatták a helyiek mellett Debrecenből, Létavértesről, Biharvajdáról, Bihardiószegről, Érmihályfalváról, Szentjobbról, Kokadról, Tótiból, Szalárdról, Csokalyról, Gyermelyről, Hegyközszentimréről, Monospetriből, Vedresábrányból, Hegyközszentmiklósról, Érköbölkútról, Telegdről, Élesdről, Ottományból és Biharról érkezett gazdák, és bizony innen-onnan “morgolódások is hallatszottak. Mint elmondták, bizony akár 2 – 2.5 pontos eltéréseket is tapasztaltak ugyanannál a bornál korábbi versenyekkel összehasonlítva…

Közösségi rendezvények

Az este 8 órára tervezett eredményhirdetés “csúszott”, a megadott időpontban kezdett a zsűri még a vörös borok ízleléséhez, a szervezők pedig úgy döntöttek, hogy közben kerüljön az asztalokra a gulyás, és az őzpörkölt Kokovai módra, amire bőven lehetett kóstolgatni a borokat. Hogy az emésztés még jobban menjen, Kun Zsolt diószegi humorista is szórakoztatta a hallgatóságot, majd negyed tizenegykor kezdődhetett meg a díjátadási ünnepség. Elsőként Béres Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket, visszaemlékezve azokra a kezdeti időkre, amikor még ő maga is a felszolgáló fiatalok sorában sürgölődött. Rangos esemény lett a székelyhídi borverseny, mondta, mellyel igyekszenek a rivális diószegi nyomdokán haladni. A zsűri szigorúságát említve megjegyezte: ő maga is nevezett, de mint kezdő bortermelő, azt a pontszámot kapta, amire számított. Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő a marosvásárhelyi SZKT-gyűlésről érkezve kifejtette: a borversenyek olyan közösségi rendezvények, melyeket támogatni kell, egyrészt, mert egyre jobb borokkal jelentkeznek a termelők, másrészt ezek a lokálpatriotizmus erősítését is elősegítik.

Szigorú bírálat

Kaló Júlia zsűrielnökként leszögezte: objektívan és összhangban értékeltek, elsősorban a borkészítési technikákra, a tárolási hibákra figyeltek oda. Vállalták, hogy szigorúak lesznek, de mint mondta, ezt a közös jó cél érdekében tették. A pontozás elvégzésére többször a “lepontozás” kifejezést használta, amit nem szó szerint értett, a gazdák mégis egyetértően bólogattak derültség közepette, mert nagy részük szerint valóban az történt. A zsűrielnök ellenben úgy vélte, hogy mivel a benevezett minták közel 80%-a ezüst fokozatot kapott, az azt mutatja, hogy jó úton haladnak a termelők, ugyanakkor van még mit fejlődni. Mindezek után kezdte el a díjak átadását a szervezők nevében Magyari Attila, és a zsűri bírálati alapelvének következményeként most kevesebb aranyérmes nevét sorolhatjuk fel, mint korábban.

A legjobbak

Fehér száraz borok kategóriája: Bereczki Károly (Székelyhíd, 18.58), Preku Gyuláné (Kokad, 18.59), Borbély Zoltán (Gyermely, 18.6), Varga Tibor (Szentimre, 18.64), Egeresi Gábor (Székelyhíd, 18.68) – 3. helyezett Buda Gábor (Szentmiklós, 18.69), 2. helyezett Molnár József (Szentjobb, 18.71), 1. helyezett Barta Imre (Székelyhíd, 18.73). Fehér aromás borok kategóriája: Fábián Tibor (Diószeg, 18,6), id.Boros István (Bihar, 18.63) – 3. helyezett Kovács József (Debrecen, 18.7), 2. helyezett ifj.Nagy Zoltán (Vajda, 18.78), 1. helyezett Veres Ferenc (Diószeg, 19.4). Vörös borok kategóriája: Rittner Tibor (Diószeg, 18.55), 3. helyezett Birinyi János (Ottomány, 18.6), 2. helyezett Kólák József (Szentjobb, 18.65), 1. helyezett Pakó István (Székelyhíd, 18.88).

Különdíjak

A legidősebb benevezett helyi borász díját Takács László, a legifjabbnak járót ifj.Egeresi Bálint kapta. A legnagyobb pontszámmal járó “Érmellék borásza” cím tulajdonosa a diószegi Veres Ferenc lett. A legjobb helyi borásznak járó vándordíjat, a Miskakancsót Pakó István őrizheti egy esztendeig, az ő nevét vésik fel annak aljára a 2013-as évszám mellé. A díjak átadása után tombola sorsolása következett, a szerencsések cserszegi fűszeres és szürkebarát szőlőoltványokat, vegyszereket, metszőollókat nyerhettek, illetve Gavrucza Tibor ny.lelkész-képzőművész Tavasz akar lenni című akvarelljét. A rendezvény bállal folytatódott, melyen Fodor Sándor és Bajnok Csaba zenészek gondoskodtak a muzsikáról.

Rencz Csaba

Címkék: ,