Hol rugott be ez a gyerek?

Bármennyire is hihetetlennek tűnik első hallásra, nem biztos, hogy füstös kocsmákban szédült kábulatba internetkedvelő gyermekünk. Új őrület kezdi felütni fejét a világhálón.

iDoser névre hallgat az az új internetes program és szolgáltatás is egyben, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az internetezők körében. A dolog lényege, hogy az internetről ingyen letölthető program alkalmas olyan fileok (a program hivatalos weboldalán szereplő megnevezés szerint „dózisok”) lejátszására, amelyek különböző hanghatásokkal kedélyállapot-módosító szereppel bírnak. A program készítői szerint alkalmas meditációra, ezáltal pedig az alkotókészség és a kreativitás fokozására, de az alkoholmámor és a különböző drogok hatásának reprodukcióját is képes megteremteni. A program letöltése ingyenes, és a felhasználó ingyen kipróbálhat két dózist (egyik ezek közül az alkohol). A további dózisok letöltése már pénzbe kerül, az új hatások kipróbálásáért fizetni kell a virtuális kedélyállapot-módosításért.

Hiteles orvosi szakvélemények még nem láttak napvilágot az iDoserrel kapcsolatban, az internetes társadalmat azonban megosztja ennek hatásossága. Egyesek szerint ha betartják a szolgáltató által adott utasításokat (nyugodt körülmények, sötétség, a hanganyagot fülhallgatóval átvenni stb.) akkor valóban elérhető a dózisoktól várt hatás. Egy másik réteg pedig a szkeptikusokból áll, akik az ezzel kapcsoaltos internetes fórumokon keresztül esetleg csak időpocsékolásra, és az ebből fakadó fejfájásra panaszkodnak.