Hol éri meg nyugdíjasnak lenni?

Hol éri meg nyugdíjasnak lenni?
Románia – November 14-én tartják a soron következő, harmadik magyar-román együttes kormányülést Nagyszebenben, ennek témája lesz a két ország közötti szociális egyezmény. Ez az egyezmény hivatott rendezni a nyugdíjak ügyét is.

Mégpedig azt, hogy mely államtól kapják azok, akik Magyarországra telepedtek.
Romániában az átlagnyugdíj 396 lej, kb. 30000 forintnak megfelelő összeg, addig Magyarországon kb. 78000 forintot kap ledolgozott évei után. Az új EU-s törvények értelmében a kitelepült román állampolgár az európai unió bármely országában kérheti nyugdíjazását, de a nyugdíját a román állam által visszaigazolt évek alapján kapja, melyet Románia fizet az ottani nyugdíjak mértékének meglelően.

A Világunk-Reggel vendégeként Pákozdi Ildikó az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nemzetközi igazgatási főosztály osztályvezetője hangsúlyozta a novemberi együttes kormányülésen végrehajtási, eljárási kérdéseket fognak tisztázni a kormányok. A nyugdíj kérdése tisztázott, a 2006. november 1-én hatályba lépett új szociális biztonsági egyezmény a két ország között. Ennek megújítása Románia EU tagságával vált szükségessé. A román féllel tisztázni kell, hogy hogyan tudja a két állam legegyszerűbben az átállást, végrehajtást megvalósítani. Most még az ügyfelek gyakran panaszkodnak arra, hogy a román fél nem felkészült arra hogy a határon túl fizesse az általa megállapított nyugdíjakat.

Ha valaki Magyarországon szeretné megkapni nyugdíját, rendelkeznie kell Romániában nyitott bankszámlával, melyre nyugdíjáét utalják, ahonnan bármilyen EU-s számlára továbbutalhatják az összeget.

A fő szabály most a nyugdíjak tekintetében az, hogy ha mindkét országban volt munkaviszonya a kérelmezőnek, akkor két ellátást állapítanak meg a nyugdíjigazgatási szervek, szemben az eddigi egyel – hangsúlyozta Pákozdi Ildikó.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakigazgatási főosztályán tudnak az érdeklődőknek részletes felvilágosítást adni, illetőleg a Közép-Magyarországi regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, mely kizárólagos illetékességgel foglalkozik a nemzetközi ügyekkel.