Hókuszpókuszok tévesztenek meg oltásügyben

Akt.:
Hókuszpókuszok tévesztenek meg oltásügyben
Szeretne Ön a gyermekének impotenciát, szamárköhögést, bénulást? Esetleg egy évtized múlva előjövő betegséget? Ha igen, nézegesse a neten is a sok butaságot, összpontosítson a pletykákra, és tagadja meg a beoltatást. Ha nem, akkor oltasson.

Úgy terjed a sok téveszme, mint maguk a betegségek, amelyek visszatéréséhez hozzájárulnak ezen butaságok: Romániában is egyre többen igyekeznek visszafelé a középkorba, mindenféle áltudományos szövegelésnek bedőlve, ezek miatt megtagadva gyermekeik védőinjekciókkal való beoltását. Friss kimutatások szerint mind többen tagadják meg a gyerekeik beoltatását, jelenleg az érintett romániai réteghez tartozók 80%-a kapja meg az injekciókat, azaz 20%-nyi szülő egyszerűen kockára teszi utódja egészségét, életét, simán a saját tévképzetei miatt. Ennek fő oka, hogy az interneten található, de más úton is terjedő rengeteg butaságból és áltudományos szemétből ők épp azokra a téveszmékre fogékonyak, amelyek szerint az oltások „egy nagy összeesküvés részei”, „a világméretű gógyszerlobbi kitalációi”, „az emberiség elpusztításának, megritkításának eszközei”, „károsak”, vagy „feleslegesek”, stb., stb., stb.
Erről a témáról szólt csütörtöki váradi tájékoztatóján Cseke Attila képviselő, volt egészségügyi miniszter is. Ő úgy fogalmazott: „Mennek az oltási kampányok az országban, de közben nő az injekciók beadatását megtagadók száma is, akik mindenféle felelőtlen ellenkampány üres állításaiban hisznek, hókuszpókuszoknak dőlnek be. Így – más betegségek mellett – olyan, egyszer már sikeresen visszaszorított kóroknak adnak utat, ráadásul a gyerekeiket téve ki ezeknek, mint a mumpsz (amely fiúknál például impotenciát is okozhat), kanyaró, rózsahimlő, szamárköhögés, gyermekbénulás.” Ezek az emberek, akik nem tudják kiszűrni a neten a téves és hazug szövegeket, és a pletykáknak is bedőlnek, ráadásul azt is kockáztatják, hogy gyermekeikben az oltások hiánya miatt akár 10-15 év múlva is előjön valamely súlyos betegség.

Ők hozzák vissza

Pedig az oltási rendszer egyike azon szegmenseknek, amelyek viszonylag jól működnek Romániában. És az egész ingyenes is. Azt Cseke is elismeri, hogy „néhanapján, átmenetileg van hiány egyes oltóanyagokból”, de ez ritkább, és az oltások némileg késleltetett beadása nem gond – nem úgy, mint azok teljes elmaradása. A gyerek életének első 18 hónapjában javallott 17 oltást beadni, amelyek 7 súlyos megbetegedés ellen védenek. Vannak ezek között kombináltak is.
Az oltásellenes összeesküvés-elméletek hívői ahhoz is hozzájárulnak, hogy egyes betegségek újra megjelenjenek és utat törjenek maguknak. Az USA-ban például (ami jó nagy ahhoz is, hogy sokféle tévképzetnek is akadjon tábora) nemrégiben ismét megjelent a kanyaró, nálunk pedig például leghamarabb a járványos tüdőbetegségek fenyegetnek ismét, ha még sokat aberrál a lakosság egy része.
Megkérdeztük a képviselőtől, miért van eleve lehetőség arra, hogy egy ilyen egyértelmű ügyben visszautasítási jog legyen, és miért nem egyszerűen kötelező a gyerekek oltatása. Válasza szerint más államokban próbálkoznak időről-időre a kötelezővé tétellel, de az (alkotmány)jogi kérdéseket vet fel, és valószínűleg itt is ez történne – ezzel együtt mostanság újra téma a kötelezővé tétel például Franciaországban és Ausztráliában. Cseke célzott rá: esetleg ez lenne a megoldás itt is.
Kikövetkeztethető érdekesség egyébként, hogy a városon élők „öntudatosan” zavartabbak ebben a témában, a falun élők inkább nemtörődömebbek: az oltatást elmulasztókról készült kimutatás szerint ugyanis a városiak azok, akik egyenesen visszautasítják az injekciókat, míg a vidéken élő egyszerűen csak nem mennek el a rendelőkbe, gyermekeikkel, más elfoglaltságaik miatt. Mindehhez persze hozzá kell tenni: a mindenféle zöldségekben hívő, és emiatt kockáztató polgárok száma növekvőben van ugyan, de még így is elenyésző azokéhoz képest, akik nem reszkírozzák leszármazottaik egészségét.
A tájékoztató után egyébként, attól különálló módon ugyan, de Biró Rozália szenátor is beszélt az ügyről. Épp csütörtökön ugyanis ő egyeztetéseket folytatott Váradon mintegy 15 családorvossal, és ott is felmerült a téma. Ezen orvosok jogkörébe utalta ugyanis május 1-től (az óvodai is iskolai orvosok helyett) az oltások beadását a kormány. Ami gondot fog okozni. A hazai lakosok között van ugyanis 2,9 millió személy, aki nincs semmilyen családorvosnál regisztrálva – őket tehát szinte lehetetlen is elérni, oltásügyben is. A megbeszélésen felmerült az is, amit mi közben épp Cseke Attilának vetettünk fel: a szakemberek ugyanis pont azt kezdeményezték, Birónál is, hogy a honatyák lépjenek, és alkossanak törvényt, így téve kötelezővé a legfontosabb védőoltások beadását a gyereknek…
Az egyeztetés másik fontos témájakánt felmerült, hogy az egészségügy kártyák rendszere még most sem működőképes. A családorvosok azt kifogásolják, hogy az egész – amúgy vadonatúj – számítógépes rendszer rossz, állandóan lefagy, ráadásul csak egy szerver van, az is Bukarestben. Emellett a betegek kártyái is sokszor hibásak, lefagyasztják a rendszert, sőt, egy-egy kártya újraélesítése akár 72 órát is igénybe vehet. Biró szerint az lenne a minimum, hogy minden megyében legyen egy-egy szerver.

Szeghalmi Örs