Hokiügy – Az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki szervezetének nyilatkozata

Aggodalommal tapasztaljuk, hogy az elmúlt napokban Csíkszereda, a Székelyföld újra a román sajtó kereszttüzébe került. Ezúttal tizenéves gyerekek, az U16-os válogatott magyar jégkorongozóinak a sport világában amúgy teljesen szokványos cselekedetei miatt.

Nem is kívánunk ennél az apró incidensnél időzni, az viszont, ami azóta történt, rávilágít, hogy miképpen is képzeli a román közélet vezetőinek, valamint a közvélemény formálóinak egy része (túlzottan nagy része) a román-magyar együttélést még 2011 végén is.

 

A tizenéves gyerekek ellen indított hecckampányt a Csíkszeredában rendezett román-magyar felnőtt jégkorongmérkőzés miatti újabb sajtóhadjárat követte, s a néhány illetékes és politikus megnyilvánulása, melyek újra eltekintenek a sporteseménytől, csupán a játékosok, valamint a Székelyföld lakóinak megalázását célozzák.

 

Véleményünk szerint azok a jégkorongozók, akik székelységüket, magyarságukat nyíltan vállalva léptek jégre és győztek Magyarország, anyaországunk válogatottja ellen, emberségből, európaiságból példát mutattak mindannyiunk számára.

 

Esztendők óta figyelemmel kísérve azon székely-magyar sportvezetők, sportolók erőfeszítéseit, akik rossz esetben gáncs, jó esetben is csupán érdektelenség mellett, hatalmas erőfeszítésekkel tartják életben gyakorlatilag az egész ország jégkorongsportját; tudatában annak, hogy több székelyföldi önkormányzat is mekkora anyagi erőfeszítéseket tesz ugyanezért a célért, s látva, mi ezért a „köszönet”, leszögezhetjük: a fentieknél jobb érv nem is kell a Székelyföld autonómiájának szükséges és halaszthatatlan voltára.

 

Tőke Ervin                                                                                     György László

elnök                                                                                                megbízott elnök,

Erdélyi Magyar Néppárt                                                         Erdélyi Magyar Néppárt

csíkszeredai szervezet                                                             csíkszéki szervezet