Hóhérakasztás az RMDSZ székházban

Az RMDSZ székházában kedden, azaz április 1-én tartott sajtótájékoztató első részében felcserélődtek a szerepek. A politikusok újságírókká, a sajtósok politikusokká változtak át.

Tőkéletesen állt az a mondás a nagyváradi RMDSZ székházban lezajlott sajtótájékoztató első részében, hogy “akasztják a hóhért”, ugyanis Biró Rozália alpolgármester és Delorean Gyula helyi tanácsos azzal az ötlettel álltak elő a meglepett sajtósoknak, hogy átveszik szerepeiket és ők fogják kérdezni az újságírókat, akik egy-egy kérdés erejéig egy politikus bőrébe és főleg agyába bújva kellett válaszoljanak a feltett kérdésekre. Biró Rozália és Delorean Gyula “újságírók” a következő kérdésekkel fordultak a “politikusokhoz”.

Árulkodó kérdések

Kiss Sándor Bihar megyei tanácselnöktől azt kérdezte Biró Rozália “újságíró”, hogy szerinte etnikai szavazás lesz-e a Bihar megyei tanácselnök választáson. Petru Filip nemrégiben még nagyváradi polgármestertől, jelenleg EP-képviselőtől azt kérdezték, hogy mennyire volt célszerű a három igazgató leváltása a nagyváradi polgármesteri hivatalon belül; Stefan Seremibél a PD-L vezetőségi tagjánál arról érdeklődtek, hogy pártja kivel fog szövetséget kötni a választások után, Ilie Boljantól a liberálisok nagyváradi polgármesterjelöltjétől azt kérdezték, hogy nem fél-e attól, hogy Petru Filip visszajön, hogy megküzdjön vele Nagyvárad polgármesterségéért. Mihai Groza jelenlegi polgármestertől azt tudakolták, hogy Bolojan jöbb jelölt-e mint ő, Biró Rozáliától pedig azt, hogy az MPP segíteni fogja-e az RMDSZ-t vagy sem a választások alatt. A Gavrila Ghilea PD-L-s megyei tanácsi alelnökhöz intézett kérdés úgy hangzott, hogy a választások után politikai vagy sportegyesületi funkciója lesz-e. A politikussá átvedlő újságírók vérmérsékletüknek, fantáziájuknak és politikai helyzetismereteüknek megfelelő válaszokat adtak a néhány percre újságíróvá váló Biró Rozáliának és Delorean Gyulának.

Pap István