Hogyan válasszuk ki szemüveglencsénket

Hogyan válasszuk ki szemüveglencsénket
A LENCSE (OPTIKAI) – Az optikai lencse egy átlátszó anyagból (üveg, műanyag stb.) készült test, két szemközti oldala általában ívelt, önmagában, vagy a több hasonló elemmel együtt gyűjti vagy szórja a fényt és alakít ki képeket a tárgyakról.

A lencse alapja a fénytörés jelensége, azaz a fény haladási irányának megváltoztatása, amikor az egyik átlátszó közegből a másikba megy át.
A szó a francia lentille szóból ered, aminek eredeti jelentése: lencse, egy növény, magja ehető, mindkét oldalán domború. A szót később a hasonló alakú optikai test megjelölésére használták. A francia szó egyébként a latin lenticula szóból ered, ami a lens kicsinyítő képzős (birtokos eset lentis) formája, ugyanazzal a lencse (növény) jelentéssel.

TÖRTÉNET
A lencsék egyik vagy másik formáját több ezer éve előállítják és használják az emberek, de az első említése az ókori Görögországban, Nepheli (Felhők) vígjátékban található, melyben a költő Arisztophanész, egy gyűjtőlencséről beszél, amit a napfény segítségével tűzgyújtáshoz használnak. Idősebb Plinius (23-79) azt írja, hogy Néró római császár egy darab konkáv felületű smaragdot használt, amikor a gladiátorok harcát nézte, valószínűleg azért mert rövidlátó volt. Alhazen perzsa matematikus (965-1038) írta az első jelentős optikai értekezést, amiben a szemlencse képalkotó szerepét tárgyalja. A lencsék csak a szemüveg feltalálása után kezdtek elterjedni, talán Olaszországban a tizenharmadik század vége felé.
A szemüveglencsékkel kapcsolatban, hányszor tettük fel a kérdést: “Én milyen lencséket válasszak?” A válasz egyszerű: meg kell hallgatni az orvos és az optikus véleményét és figyelembe kell venni a szükséges optikai korrekciót tartalmazó receptet. Ezután választhatunk a különböző anyagok, törésmutatók és szűrők között, amelyekkel gyakorlati és esztétikai célokat érhetünk el.
Az optikusnak el kell magyaráznia, milyen lehetőségeink vannak, és hogy mi a megfelelő szemüveglencse, figyelembe véve a kiválasztott keret típusát is. A szemüveglencsék esetében, a folyamatos kutatások és a technológia fejlődése lehetővé tette az új típusú szemüveglencsék és könnyebb, praktikusabb anyagok megjelenését melyek elősegítik a kényelmet és megkönnyítik a szemüveg viselőjének életét, azaz javítják a látást.

SZEMÜVEGLENCSÉK – A SZEMPROBLÉMA SZERINT
A fénytörési problémától (myopia, távollátás, asztigmia, presbiópia) függően van szükség az optikai korrekcióra egy bizonyos távolságra, vagy több távolságra. Így, ha egyetlen szemüvegre van szükség, legyen az távolra vagy közelre, a lencse egyfókuszú.
Ha két szemüvegre van szükség, távolra és közelre is, mert presbiópiában (öregszeműség) szenved, akkor bifokális lencsét választhat, amely elvégzi az optikai korrekciót mindkét távolságra.
-A progresszív (multifokális) lencsék, a bifokális lencsékhez képest többet nyújtanak, köztes távolságra is biztosítják a látást. Az egy pár szemüveg használata nyújtotta kényelmet össze se lehet hasonlítani azzal, amikor két szemüveget használunk, amiket állandóan cserélgetni kell.

SZEMÜVEGLENCSÉK – ANYAGUK SZERINT
Az anyagok tekintetében, a lencsék lehetnek üvegből, műanyagból vagy polikarbonátból / trivexből. Kiválasztásánál figyelembe kell venni, az életstílust és a kiválasztott keretet.
Az üveg lencse kevésbé karcolódik, mint a műanyag, de törékenyebb és súlyosabb, ezért csak keretes szemüvegbe ajánlott.
A műanyag lencsék könnyebbek, mint az üveg, jobban ellenállnak az ütéseknek, felületi kezeléseket alkalmaznak rajtuk, amelyek javítják tartósságát és átlátszóságát, és bármilyen típusú keretbe be lehet szerelni.
A polikarbonát tökéletes gyerekeknek, sportolóknak és az aktív életet élő embereknek, nagyon jól ellenáll az ütéseknek (12-szor erősebb, mint a hagyományos műanyag lencsék, 30% -kal könnyebb, mint a műanyag, és be lehet szerelni bármilyen típusú keretbe.

A LENCSÉK VASTAGSÁGA
A lencsék vastagságát a törésmutató adja. Minél nagyobb a törésmutató, a lencse annál vékonyabb. A legvékonyabb lencsék az ásványi (üveg) lencsék 1,9-es mutatóval, és a szerves alapanyagú (műanyag) lencsék 1,74-es mutatóval szintén 50% -kal vékonyabbak, mint a hagyományos, szintén műanyag, de 1,52-es törésmutatójú lencsék. Nagy törésmutatóra nagy dioptriáknál van szükség, nem a kicsiknél, ahogy növekszik a törésmutató, úgy nő a lencse ára is, úgyhogy csak akkor válasszák ezt a lehetőséget, ha szükséges.

EGYÉB SZEMPONTOK
A vizuális komfort és a kinézet szempontjából is fontos a felületek dizájnja. Itt a szférikus (azonos görbület a teljes felületen) és az aszférikus / dupla aszférikus (megváltoztatja görbületét a közepétől a széle felé, így laposabb és sokkal vékonyabb) lencsékre gondolunk. Az aszférikus geometria optimális vizuális minőséget, nagyobb látóteret nyújt.
Általában a szemüveglencsék lehetővé teszik a felületi kezeléseket, antireflexiót, kékfény szűrést, fényre sötétedő lencsét, de erről következő cikkünkben írunk majd bővebben. Napszemüveget is lehet dioptriával készíteni így színes lencséket is választhat.

MIÉRT VÁLTOZÓ A LENCSÉK ÁRA OPTIKAI SZAKÜZLETENKÉNT?
Az, hogy ez a minőség függvénye lenne, hamis állítás, a fő ok az egyes optikákban alkalmazott kereskedelmi árrés. Vannak akik hollywoodi művészek nyereségeire áhítoznak és hatalmas 400 vagy 600%-os árréseket alkalmaznak ugyanarra a termékre, míg mások kisebb árréseket alkalmazva kiszolgálják minden ügyfél igényeit, a szerény jövedelműektől az igényesekig, úgy, hogy ez nem megy a termék minőségének rovására. Hogy világosan beszéljünk, minden optika ugyanazokkal a beszállítókkal, hazai és külföldi gyártókkal dolgozik, amiben különböznek, az az optikák elsődleges célja. Egészségügyi tevékenységről lévén szó, a mi fő célunk az, hogy kiszolgáljunk minden ügyfelet igény szerint.
Meghívjuk Önt üzletünkbe, az Avram Iancu utca 2. szám alá (Optic New Eyes), ahol garantáljuk a minőségi szemészeti orvosi vizsgálatot, valamint a szemhiba és az életkor szerinti minőségi szemüveget.

Minőségi termékeket kínálunk ügyfeleinknek, igényeiknek megfelelőt és mindenki számára megfizethetőt. Boltunkban mindenki zsebének megfelelő, de mindenképpen a legjobb minőségű terméket vásárolhatja meg: keretek és lencsék nagy választéka, napszemüvegek, kontaktlencsék és ápolószerek. Ügyfeleink meggyőződhettek termékeink megbízhatóságáról és minőségéről. Termékeink és szolgáltatásaink ár/érték aránya a legjobb a piacon, és az Önök elégedettsége a fő célunk.
Munkatársaink magyarul is beszélnek és a magasan képzett optikusok. Szakértelemmel rendelkezünk a gyermekek problémáival kapcsolatban is.
Szolgáltatásaink és ezek minősége az erősségeink, melyek magukért beszélnek.

Program: hétfő-péntek: 9,30-19, szombat: 10,30-13
Telefon: 0359-170-154, 0772-013-191
Sürgősségi esetek: 0772-101-25

(Fizetett hirdetés)

Címkék: ,