Hogyan tovább?

Fotó: Horváth László
Fotó: Horváth László
A hazai politikai élet, a látszat ellenére, távolról sem pihen. Minden nap elteltével közelebb jutunk a 2016-os választásokhoz, mikor is lehetőség teremtődhet arra, hogy a politikusaink, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusai megmérettessenek. „Újrakezdés. Hogyan tovább, RMDSZ” címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést a Kolozsvár Társaság rendezvénytermében.


Csoma Botond, László Attila, Máté András Levente, Oláh Emese politikusokkal Buchwald Péter nyilvánosan beszélgetett.
Az RMDSZ XII. Kongresszusán megfogalmazták az újrakezdés stratégiáját, valamint azt, hogy a kommunikációs stíluson szükséges változtatni.
Buchwald Péter felvezető beszédében a közvélemény- kutatás legújabb eredményeire hívta fel a figyelmet. A megkérdezettek 4%-a szavazna az RMDSZ-re, ami távolról sem kerülte el a romániai politikusok figyelmét. Tudván azt, hogy a parlamenti küszöb ötszázalékos. Jelen pillanatban a közvélemény kutatók adatai szerint 600.000 a magyar választók száma. Ennek következtében fennállhat annak veszélye, hogy a 2016-os parlamenti választások alkalmával, az RMDSZ nem kerül be a törvényhozásba. Felveti a kérdést: mit tesz az érdekképviselet ilyen helyzetben? Mi az oka a politizálási közömbösségnek? Az RMDSZ iránti közömbösségnek? Ugyanakkor emlékeztetett arra, amikor az RMDSZ kormányon volt, jobban lehetett a magyarság érdekeit védeni.
Máté András Levente parlamenti képviselő szerint 25 év eredményeit figyelembe kell venni, nem lehet lebecsülni. Voltak helyzetek, amikor az RMDSZ tévedett, és hibás döntéseket hozott. A kampányban el kell mondani azt, amit elértek, és azt is, amit nem. Talán akkor érthető lenne, miért volt kényes, nehéz döntés. Felsorolt ellentmondásos helyzeteket. Például Emil Boc miniszterelnökkel annak idején egyeztették a tanügyi törvény és a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem ügyével, illetve a Sapentia Erdélyi Tudományegyetem akkreditálásával kapcsolatban. Végül a Parlament csak a Sapientia akkreditálását szavazta meg.
Máté András Levente 1996-ban került a politikai életbe, 2000-től aktívan tevékenykedik. Megjegyezte, hogy a fiatal generáció nehezen tudja megérteni a ’89 előtti történéseket. Felhívta a figyelmet, ha kiesik az RMDSZ a parlamentből, még egyszer visszakerülnie szinte lehetetlen.
Máté András Levente szerint Romániában van kisebbségi probléma. A jogállamiság kérdése döcög. Hivatkozik Nagy Zsolt és Kerekes Gábor esetére. Kerekes Gábor német állampolgársággal is rendelkezik, jelenleg Németországban tartózkodik. A romániai hatóságok kérték kiadatását. Mivel Kerekes Gábor kettős állampolgársággal is rendelkezik, német hatóságok kérték a teljes, hivatalos dokumentációt. Úgy véli, hogy a hazai hatóságok nem fogják elküldeni.
Dr. László Attila szenátor szerint a magyar közösség lelkiismerete szerint szavazott az államelnök jelöltre. Aki a karrierjét a különböző helyzetek kihasználásával érte el. Az utóbbi 60 évben, ha valaki rátetette a kezét a hatalomra, akkor vezető funkciókba a maga embereit akarja kinevezni.
2015-re felnőtt egy olyan generáció, amely azért problémás, mert képzett.
Most veszélyesnek tartja, hogy csak a nyugdíjas ügyészek és bírák az egyedüliek, akik mernek szólni. Az 588 egyedből álló parlament „bedugta a fejét a homokba”, a kormány, hasonlóképpen. Nagyon veszélyesnek tartja, hogy a lehallgatást olyanok végzik, akiknek nincs joguk lehallgatni. A feljelentés a jelenlegi módosult büntetőkönyv értelmében előnyt élvez a bizonyítékokkal szemben. Szerinte nem újratervezni kell, hanem visszaszerezni az általános bizalmat, a közösségi bizalmat. Elindítottak egy folyamatot a bizalom visszaszerzésére. Így próbálván megteremteni azokat a feltételeket, hogy a közösség tagjai ne érezzék másodrendűnek magukat. Látványos átalakuláson ment keresztül a magyar közösség. 310 magyar érdekeltségű civil szervezet létezik. A közösség fontos alapelemének tekinti a motivációt. Jelenti azt, hogy a célok legyenek tiszták és ne utópiák. Nagyobb hangsúlyt kell, fektetni a szakmaiságra. Fontosnak tekinti a bizalom visszaszerzését, mert a közösség ebből csak profitál.
Oláh Emese városi tanácsos, az RMDSZ női szervezetének elnöke szerint az újratervezés nem jelenti azt, hogy rossz úton járunk. Új politikai közegben kell tervezni. 25 év a politikai életben azt bizonyítja, hogy az RMDSZ- hez csak akkor „kedvesek”, ha szükség van rá. Azt ellenben megállapítja, hogy nem tudnak kellően politizálni, kommunikálni a választók felé. A rossz és kellemetlen kérdéseket elkerülhették volna. Az ellenben jó döntés volt, hogy a magyar választók az államelnök választáson Klaus Johannisra szavaztak. Romániának szüksége van ilyen kaliberű elnökre. Számára azonban a jelenlegi államelnök csalódást jelent. Középszerű vezető, a bizalmat megcáfolta. Nem áll ki a kisebbségvédelem mellett. Szükség van a DNA-ra, a jogállamiságra. A DNA-t fel kellett pörgetni. Azonban az a lendület, ahogy az ügyészség előzetes letartoztatásba helyezte a különböző politikusokat, áldozatokat is eredményezett. Különbséget kell tenni korrupciós ügy és korrupciósnak vélt ügy között.
Csoma Botond városi tanácsos, a Szabadelvű kör RMDSZ –platform elnöke hangsúlyozta, hogy több áldozatra és empátiára van szükség. Vissza kellene térni az alapokra. Az értelmiség eltávolodott az RMDSZ-től. Az ifjúságra nagyobb figyelmet kell fordítani. Ezért nyitni kell feléje. Kialakult az a nézet miszerint, a önmagában a szabadság a jólétet eredményezi. Sajnos ez nem így van. Az autonómia kérdésében az RMDSZ elég nehéz helyzetben van. Azért, mert egy szórványban élő közösség, vagy a tömb magyarságban élők elvárásai nem fedik egymást. Különbséget kell tenni ügyek és ügyek között. Konkrét törvénymódosításokra van szükség. Szerinte az előzetes letartoztatás ellentmond az ártatlanság védelmének.
Őszinte, megoldást kereső beszélgetés reményt adhat a magyar közösségnek, hogy az érdekvédelmi szervezetünk képes lesz hatékonyabban és eredményesebben politizálni.

Csomafáy Ferenc

Címkék: , ,