Hogyan szavazhat, aki óhajt?

Akt.:
Hogyan szavazhat, aki óhajt?
Közeledik a választás Magyarországon. Az április 6-i voksoláson a határon túli magyar állampolgárok közül is részt vehet, aki akar. Személyi adatait és voksát kell beküldenie.

Előregisztrációhoz kötött az, hogy szavazhasson az április 6-i magyarországi országgyűlési választáson az a külhoni magyar, akinek magyar állampolgársága van. Lényegében bármelyik (újdonsült) magyar állampolgár voksolhat – de ehhez előbb, személyi adatai megadásával regisztráltatnia kell magát. A nyilvántartásba vétel elvileg tíz évre szól. A regisztrációval például az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is foglalkozik, segítséget nyújt azoknak, akik maguk nem tudják megoldani a regisztrációt. Szerdán e párt Bihar megyei szervezeteinek nagyváradi székhelyén összegezte az ezzel kapcsolatos fejleményeket Csomortányi István megyei EMNP-elnök, valamint Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke.

Titkos voksolás?

Az ügymenet lényegében a következő: a magyar állampolgársággal is bíró határon túliak postán kapják meg a szavazáshoz szükséges iratcsomagot – majd ezt kell visszajuttatniuk. A levélcsomag a következőket tartalmazza: szavazólap, a szavazó azonosításához szükséges űrlap, valamint két boríték (egy, amibe a szavazólapot kell helyezni, és egy másik, amibe az előbbi borítékot a szavazólappal, valamint az azonosítási nyomtatványt). A szavazni kívánó kitölti a szavazólapot, belehelyezi azt az erre szolgáló úgynevezett belső borítékba, amit lezár. Kitölti a saját adataival a voksoló azonosításához szükséges formanyomtatványt. A szavazatát tartalmazó borítékot és az adatait rögzítő nyomtatványt beleteszi a külső borítékba, amelyet eleve megcímezve kapott. Ezt kell visszajuttatni a magyarországi Nemzeti Választási Irodához. Ennek módja az, hogy a legközelebbi magyarországi postán leadja, vagy beadja egy utcai postaládába – innen térítésmentesen továbbítja a Magyar Posta. Egy másik megoldásként leadhatja bármelyik magyar külképviseleten. Bármelyiket választja, a voksolást megelőző 15 napon belül, valamint a választás napján adhatja le szavazatát, sem ez előtt, sem ezt követően.

Mivel a szavazata mellé kvázi tálcán nyújtja minden fontos személyes adatát a szavazópolgár (mivel egyszerre küldi el az adatait tartalmazó nyomtatványt és a kitöltött szavazólapot), felmerül az az aggály, hogy sérülhet a választás titkosságának elve, azonosítható lehet minden szavazathoz tartozó szavazó. Megkérdeztük a tájékoztatón az EMNP-sek véleményét, akik szerint ez nem feltétlenül van így. Csomortányi István így fogalmazott: „Épp azért van külön belső borítékban a szavazat, hogy ne legyen egyből összevethető a választó adatait tartalmazó nyomtatvánnyal. A Nemzeti Választási Iroda munkatársai bontják fel az összes beérkező borítékot, külön kezelve az azonosítópapírt, és külön a szavazólapot. Az ottaniakon múlik, hogy a titkosságot hogyan szavatolják”. Arra a kérdésünkre, hogy mi történik később a szavazópolgárok adatait rögzítő azonosító lappal, azt válaszolta, hogy ezeket megsemmisítik.

Itt tartanak

Ismeretes egyébként, hogy a Fidesz által megváltoztatott választási törvény először azt írta alá, hogy minden választónak, így az anyaországiaknak is előregisztráltatniuk kell magukat – végül azonban ezt visszavonták, és csak az anyaországon kívül élő magyar állampolgároknak tették kötelezővé az előzetes adatszolgáltatást/regisztrációt, amennyiben élni akarnak szavazati jogukkal. Hogy ez utóbbi kitétel miért maradt meg, miért csak a határon túliaknak kötelező előre jegyzékbe venniük magukat, arra az EMNP/EMNT képviselői nem tudtak választ adni, mint Csomortányi István elmondta, „erről őket kellene megkérdezni, egyébként szerintünk is egyszerűbb lett volna nem meghagyni ezt a kötelezettséget”.

Jelen pillanatban az EMNP és az EMNT összes irodájában gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél több embert regisztráljanak a magyarországi választásra. Körülbelül 50 nap van még erre. Hangsúlyozzák: aki papír alapú regisztrációt akar, az március 15-éig tegye ezt meg. Vagy küldje vissza a postán kapott regisztrációs iratokat, vagy intézze az ügyet neten, a valasztas.hu-n, vagy menjen be a két szervezet valamely irodájába, ahol segítenek neki. A regisztráció utolsó napja hivatalosan március 23. A két szervezet Bihar megyében is számos településen várja az érdeklődőket, kihelyezett ügyintéző napokat is tartanak.

Eddig a hivatalos adatok szerint 85.000 személy regisztrált Erdélyből, közülök 55.000 romániai lakcímet adott meg állandó tartózkodási helyeként. Ebből mintegy 29.000 fő Székelyföldön vettette magát nyilvántartásba, 15.000 a Partiumban.

Szeghalmi Örs