Hogyan működik a keresztény politizálás?

Hogyan működik a keresztény politizálás?

Bihar megye – „Tudásalapú társadalom-politika az Európai Unióban” címmel szervezett kétnapos tanácskozást a CE Szövetség a hollandiai SGP (Református Államtudományi Párt) támogatásával.

A szövetség nagyváradi, Stefan cel Mare úti CE Házának gyűléstermébe várták pénteken délután a hollandiai vendégeket, illetve a téma iránt érdeklődőket, akiket drs. Visky István lelkész köszöntött. Harmadik alkalommal rendeznek hasonló „műhelymunkát”, melynek célja, hogy a fiatalokat, a magyar értelmiségieket leültessék pártállástól függetlenül egy civil beszélgetésre, egy kávé mellé, megbeszélni, hogy melyek a keresztény politizálás lehetőségei az EU-ban. „Bizonyos témákat járunk körbe, melyek politikaiak is, keresztények is. Bekerülvén az EU-ba ugyanis elvárják tőlünk, hogy szavazópolgárok legyünk, ezért nem haszontalan, hogy megtanuljunk valamit a mechanizmusokról, arról, hogyan működik a keresztény politizálás, hol a keresztény tudás helye az EU-ban”, fogalmazott Pelbárthida gyülekezetének lelkésze.

Előadások, tapasztalatok

A köszöntő után Szász Zoltán pankotai (Arad megye) lelkipásztor nyitó áhitata következett, majd elkezdődött a szeminárium. Elsőként Mr. Van der Staaij (Az új Európai Egyezmény hatása a tudás alapú társadalomra), majd Willem de Wildt (Oktatás és tudás az EU-ban) tartott előadást (mindketten az SGP képviselői). Szombat délelőtt drs.Visky István (Egyház egy fejlett tudásalapú EU keretében), majd dr. Molnár RóbertKübekháza (Magyarország, Csongrád megye) polgármestere (Magyarok helye és törekvései egy tudásalapú Európában) előadásaira került sor. A záró áhitatot Berke Sándortenkei lelkipásztor tartja.

Rencz Csaba