Hogyan lesz átlátszó a szennyvíz?

Hogyan lesz átlátszó a szennyvíz?
A Víz Világnapja alkalmából a Nagyváradi Vízművekhez tartozó ülepítő állomáson tartottak sajtótájékoztatót az intézmény vezetői. Szerdától működik az online óraleolvasás, jelentették be.

Ovidiu Gavra vezérigazgató elmondta: huszonöt éve ünneplik ezt a napot a világban, Romániában pedig huszonnégy éve. A világnap minden évben más szempontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére, s az idei jelszó „Szennyvizek? Tiszta vizet!” lett, hogy a szennyvizek újrahasznosításának, a források védelmének fontosságát hangsúlyozzák ki. A nagyváradi ülepítőállomás – az az a hely, ahol a szennyvizet különböző eljárásoknak vetik alá, s végül visszaeresztik a Körösbe – az utóbbi évek során több korszerűsítésen is átesett, jelenleg felveszi a versenyt bármelyik európai ülepítővel, tudatta a vízművek vezérigazgatója.

Folyamat

Azt is elmondta: Tenkén májustól, Belényesben pedig év végéig helyezik működésbe az üelpítő állomást. Fontos, tette hozzá, hogy mindenki tudatosítsa: lényeges takarékoskodni a vízzel és vigyázni rá, ugyanis a jövőben nagy vízkrízisnek néz elébe az emberiség. „Én már nem fogom megérni, de az unokám lehet, hogy igen!” – mondta a vezérigazgató.

Robi Judea, a nagyváradi ülepítő vezetője ismertette, milyen fázisokon megy át a szennyvíz, míg – immár tisztán és áttetszően – visszaeresztik a Körösbe. Mint megtutduk, szennyvíz többszörös, mechanikus, biológiai és vegyi tisztításon megy keresztül, s a folyamat következtében naponta több ezer tonna iszap képződik, melyet erjesztenek, hogy biogázt képezzenek, majd kiszárítanak és tárolnak. Az a víz, melyet visszaeresztenek a Körösbe, tiszta, de nem iható, tudtuk meg – ehhez további kezeléseken kellene keresztülmenjen. Egyelőre a lakosság által használt házi tisztító- és fertőtlenítőszerek nem okoznak gondot, a vegyi módszerek segítségével semlegesíthetőek, mondta el az ülepítő vezetője. Viszont komolyabb kihívás az, hogy például a váradi ipari parkban is működnek olyan cégek, melyeknek elő-ülepíteniük kellene az általuk létrehozott szennyvizet, de nem teszik meg, így az egész a váradi ülepítőre hárul.

Újdonság

Ovidiu Mureşan kereskedelmi igazgató a tegnap óta működő weboldalról számolt be, melyen a regisztrálást követően tájékozódni lehet a szerződésről, a kifizetett és kifizetetlen számlákról, s nem utolsó sorban a vízóraállás továbbítását is lehetővé teszi. A weboldal a https://plataonline.apaoradea.ro/ címen érhető el. Mindez azokra vonatkozik, akiknek szerződésük van a vízművekkel, azaz az egyéni fogyasztókra, valamint a tulajdonostársulásokra.

A sajtótájékoztatót követően a jelenlévők meg is tekinthették a váradi ülepítőállomást. Robi Judea elmondta: nagyjából minden szükséges korszerűsítést elvégeztek, az utóbbi évek során közel tizenhárom millió lej értékű munkálatok zajlottak itt, több fázisban, nagyrészt uniós alapokból.

Neumann Andrea