Hogyan látják a gyerekek saját életüket?

Hogyan látják a gyerekek saját életüket?
A romániai gyerekek többségét foglalkoztatja a családjuk pénzügyi helyzete – áll egy tanulmányban, melyet a Nagyváradi Állami Egyetem munkatársai készítettek.


A romániai gyermekek nagy része aggódik a családjuk pénzügyi helyzete miatt – áll egy tanulmányban, amelyet részben a Nagyváradi Állami Egyetem Társadalomtudományok karának kutatói készítettek. A tanulmányt egy nemzetközi kutatás előzte meg, amely azt vizsgálta, hogy a különböző népek gyermekei hogyan látják saját életüket. A gyerekeket életük kulcsfontosságú területeiről kérdezték, a családi életről, barátaikról, a pénzről és a javakról, amit birtokolnak, az iskolai életükről, az időtöltésről, a jólétükről és egyebekről. A romániai kutatás szerint az országban élő nyolc éves gyerekek 15 százalékának nincs számítógépe és 24 százalékuknak nincs internet hozzáférése. Annak ellenére, hogy többségük meg van elégedve az általuk birtokolt javakkal, a gyerekek 42 százaléka többször vagy mindig aggódik a családjuk pénzügyi helyzete miatt.

Tanulmány

A tanulmányból az is kiderül, hogy noha a romániai gyerekek általában boldogak, ők azok akik a legelégedetlenebbek a rendelkezésükre álló játszóterekkel/helyekkel az összes vizsgált ország gyermekei közül. A romániai lányok ugyanolyan boldogak mint a fiúk, sokkal elégedettebbek is az iskolával, viszont elégedetlenebbek a játszóterekkel és az iskolatársaikkal. A tanulmányból az is kiderül, hogy a romániai gyerekek a legelégedettebbek magukkal és a családjukkal, aztán jön az iskola és a másokkal való kapcsolat, az utolsó helyen pedig a környék szerepel, ahol laknak.