Hogyan fogunk élni 2011-ben

Január 1-től egy sor adó- és pénzügyi szabályozás lép érvénybe Romániában, melyek komolyan befolyásolják majd az emberek mindennapi életét.

Kezdjük az autósokkal: a gépjárművek környezetszennyezési illetéke 2011-ben átlagban 40-50 százalékkal fog emelkedni az idei értékekhez képest, de ez az emelkedés a triplájára is növekedhet azon gépjárművek esetében, melyek erősen  szennyezik a környezetet. A környezetszennyezési illetéket az autó gyártási éve, hengerürtartalma és szennyezési mutatói alapján számítják ki. A legnagyobb ilyen illeték értéke 30.432 euró lesz olyan non-Euro járművek esetében, amelyek több mint húsz évesek és hengerürtartalmuk legalább 3200 köbcenti. Egy új, 1,2 literes, 7600 eurós Dacia Sandero után 76 euró környezetszennyezési illetéket kell majd fizetni, míg egy Euro 4-es, 2000 köbcentis, két éves kocsi környezetszennyezési illetéke 2.74 euró lesz. 2011-ben csak az Euró 6-os, a hibrid és az elektronikus autók után nem kell ilyen plusz összeget fizetni. Az üzemanyagokra kivetett illetékek a következőképpen fognak alakulni január 1-től: az ólommentes benzin illetéke három százalékkal, azaz 15 euróval fog emelkedni tonnánként, vagyis ezer liter után az eddigi 452 euró helyett 467 eurót kell majd fizetni. A gázoljara kivetett illeték tonnánként 11 euróval lesz több a mostaninál, így 347 euró helyett 358 euró lesz ezer literenként. Az ólomtartalmú benzin illetéke nem változik január 1-től. Közel száz százalékkal növekszik azonban a 12 tonnásnál nagyobb teherszállító járművek és az ugyanekkora kapacitású kombinált (csuklós, pótkocsis, vontatós) járművek adója. Például egy 15-18 tonnás, két tengelyes, légpárnás vagy ezzel egyenértékű felfüggesztésű jármű után, melyet kizárólag belföldi szállításra használnak, 517 lejt kell majd fizetni az eddigi 275 lej helyett. Ha a járműnek más tipusú felfüggesztése van, akkor az adó 630 lejről 1,169 lejre emelkedik. Amennyiben egy ilyen paraméterekkel rendelkező jármű külföldre is szállít, akkor a mostani 397 lejről 517 lejre (légpárnás felfüggesztés), illetve 899 lejről 1169 (nem légpárnás felfüggesztés) emelkedik az adó. A cégek jövőre sem írhatják le azokat a költségeiket, amelyeket a maximum kilenc személy szállíására alkalmas autók használatára költenek. A kötelező autóbiztosítás keretében kifizetendő biztosítás maximuma 40-50 százalékkal fog emelkedni 2011-ben az idei évhez képest.
 
Kismamák és nyugdíjasok
 
A kormány döntött arról, hogy a 740 lejnél nagyobb nyugdíjra jogosult személyek, és azok a forradalmárok, akik nem sebesültek meg, fizessenek egészségügyi hozzájárulást. Eszerint január 1-től mintegy kétmillió nyugíjas fog 5,5 százalékos egészségbiztosítást fizetni. A kismamáknak lehetőségük lesz két éves gyermekneveklési szabadságra menni, ezesetben azonban a gyermeknevelési támogatás 600-1200 lej közötti érték lesz. Az egy éves gyermeknevelési szabadság esetében a támogatási összeg felső határa 3400 lej lesz. Ha a kismamák még az egy év letelte előtt visszatérnek dolgozni, akkor huszonnégy hónapon át további havi 500 lej juttatást kapnak. Ha viszont az egy év letelte után térnek vissza, akkor már nem kapják meg ezt a pénzt, mint ahogy azok a kismamák sem, akik két éves gyermeknevelési szabadságot vesznek ki. A jelenleg gyermeknevelési szabadságon lévő kismamákat a fenti módosítások semmilyen módon nem érintik.
Gazdagok és szegények
 
Azok a magánszemélyek, akiknek reáljövedelme legalább 50 ezer lejjel meghaladja a bevallott jövedelmüket, erre a különbözetre 16 százalékos adót fognak fizetni. Gheorghe Ialomiţanu pénzügyminiszter ennek kapcsán elmondta, hogy ebben a vonatkozásban a leginkább érintettek a jacht- és villatulajdonosok lesznek, akik sokat költenek vakációzásokra, de az államhoz benyújtott jövedelembevallásaikból nem derül ki, hogy honnan van ennyi pénzük. Az ellenőrzések nem terjednek ki a bankbetétekre. A lakástulajdonosok január 1-től kötelesek lesznek hőenergia-bizonylatot szerezni mielőtt eladják, vagy bérbe adják ingatlanukat. Január 1-től a munkaügyi ellenőrök bármikor bemehetnek egy cég székhelyére, hogy ellenőrizzék az iratokat, és elrendelhetik a működési engedély felfüggesztését, amennyiben súlyos törvénysértést konstatálnak. A munkanélüli segély az ún. szociális referenciális mutató 75 százaléka lesz. Ennek a mutatónak az értékét 500 lejben állapították meg. Eddig a munkanélküli segély értékét a bruttó országos minimálbér alapján számolták ki. A munkanélküliek nem kapnak munkanélküli segélyt, ha elutasítanak egy munkaajánlatot – függetlenül attól, hogy a felkínált munkahely milyen messze van a munkát kereső személy lakóhelyétől – vagy ha nem vesznek részt tovább- vagy átképzési programokban. A 2010-ben érvényben lévő törvény értelmében csak abban az esetben vonták meg a munkanélküli segélyt, ha a munkanélküli a lakóhelyének ötven kilóméteres körzetén belül felkínált munkahelyet utasította vissza.
Pozitív változások
 
Lesz néhány pozitívum is 2011-ben. Így például a mikrovállalkozásoknak jaunár 1-től lehetőségük lesz választani a 16 százalékos profitadó és a 3 százalékos jövedelemadó között. Ezt a rendszert azokra a vállakozásokra alkalmazzák, amelyek maximum kilenc embert foglalkoztatnak, és az előző évben kevesebb mint 100.000 euró jövedelemre tettek szert. Ezt az opciót nem vehetik igénybe a banki, vagy biztosítási tevékenységből, szerencsejátékokból, tanácsadásból, menedzsementből jövedelmet szerző mikrovállalkozások. A cégeknek lehetőségük lesz arra is, hogy jövedelemadójukat egy egységes adóbevallási nyilatkozat alapján fizessék be. A formanyomtatványt le is lehet majd tölteni. Jelenleg a cégek öt bevallási nyilatkoztatot kell kitöltsenek. A magán- és jogi személyek bankbetéteire vállalt garancia maximuma a jelenlegi 50 ezer euróról 100 ezer euróra emelkedik. Az egységes bérezési törvény értelmében január 1-től az állami szektorban dolgozók fizetése 15 százalékkal emelkedik, de így is 13,75 százalékkal kisebb lesz 2010 júniusi átlagkeresethez képest. Üröm az örömben, hogy 2011-ben az állami szektorban nem lehet újabb fizetésemelésre számítani. Uagyanakkor a minimálbér 600 lejről 670 lejre emelkedik.