Hogyan fejlődik a hathetes magzat?

Akt.:
Hogyan fejlődik a hathetes magzat?
Amikor a babavárás időszakáról van szó, akkor a várandós kismamáknak ezernyi kérdésük akad.

Mindig pontosan szeretnék tudni, mi történik testükben és hogyan tehetnék a legjobbat az apró pocaklakónak. Napjainkban már könnyen hozzáférhetünk ezekhez az információkhoz, és a világhálón néhány kattintással megtudhatod, éppen milyen fejlődési fázisban van a kicsi.

Mindez nem csak az egészségre való odafigyelés és a tudatosság miatt fontos, hanem az anyaságra való felkészülés apropóján is. Cikkünkben most annak járunk utána a Nutriklub.hu segítségével, hogy mi zajlik az anyaméhben a várandósság hatodik hetében. Tarts velünk, és tudd meg, milyen szervei alakultak már ki kicsidnek!

6. hét a vízválasztó
Ugyan a terhesség hatodik hetében a pocaklakó még mindössze egy lencse méretének felel meg, de már jelentős változások zajlanak benne. A 6 hetes magzatról szóló információk is tanúbizonyságát teszik annak, hogy a kicsi mérete ekkortájt akár meg is duplázódhat, tehát a fejlődés igen lényeges szakaszának felel meg ez a hét.

A C alakú test egyre inkább hasonlít egy emberre, bár a fej és a nyak része még aránytalanul nagy a test többi területéhez képest. Ennek ellenére már láthatóak a kezek és a lábak kezdeményei, sőt, megindulnak a csontosodási folyamatok is. Láthatóvá válik az érhálózat is, és a szívcső, ami a szív kezdeti formája, már ritmikus összehúzódásra képes.

Nem csak az érrendszer mutat fejlődést, hanem az agy is. Három részre oszlik, és már agyhullámok kibocsátására is képesek az agyhólyagok. A kicsi szíve ekkortájt 110-160-at ver, ami igen soknak tűnhet, de ez teljesen természetes. A kismamák rendszerint meghatóan hallgatják az ultrahangon a ritmikus szívdobbanásokat, és tulajdonképpen sokakban ekkor tudatosul, hogy milyen feladat vár rájuk az elkövetkező hónapokban, években.

A hatodik hét a kismama szemszögéből

A várandósság idején természetesen nem csak a kis pocaklakóról szól minden, hiszen a várandós nő is számos változáson megy keresztül. Mivel a méh növekedésnek indul, ezért a nők magukon már észrevehetnek némi változást, talán a korábbi nadrág már kicsit szűkebbnek bizonyul. Sokan hányingerrel küzdenek ekkortájt, ezért az sem kizárt, hogy eleinte kevesebbet mutat majd a mérleg. Mint a várandósság egyéb időszakában, a hatodik héten is nagyon fontos a stressz kerülése.

Mivel gyakran jár fáradékonysággal a folyamat, ezért minél több pihenés javasolt. Általában ekkor történnek meg az első orvosi vizsgálatok is, ám mielőtt világba kiabálnád a jó hírt, várd meg a 12. hetet a szokásnak megfelelően, ugyanis az első trimeszterben még viszonylag magas a vetélés kockázata.

Nem csak a hathetes terhesség idején célszerű kiemelt figyelmet fordítani az egészség megőrzésére. Kiváló minőségű vitaminkészítmények közül válogathatsz, melyek elősegítik azt, hogy minden rendben menjen a kicsivel, és hozzájusson mindkettőtök szervezete a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez. A súlyfelesleg nem csak terhességen kívül jelenthet egészségügyi kockázatokat.

Fontos, hogy már a babát tervezve is törekedj a plusz kilóktól való megszabadulásra, ezt ugyanis a későbbiekben nagyon megköszönöd majd saját magadnak. Figyelj arra, mi kerül a tányérodra, ezzel ugyanis a terhességi cukorbetegség kockázatát is csökkentheted. A friss zöldségek és gyümölcsök biztosan jó választásnak bizonyulnak, a jó olajok, a lassú felszívódású szénhidrátok mellett pedig ne feledkezz meg az étrend-kiegészítőkről sem. Készülj fel már most azokra az időkre, amikor nagy pocakkal leszel megáldva, és már alig várod, hogy megszülessen a kis pocaklakó.

(hirdetés)

 

 

 

Címkék: