Hogy állunk katasztrófák terén?

Hogy állunk katasztrófák terén?
Ritka: elégedett a neki jutó pénzzel a megyei katasztrófavédelem. Erről is szóltak a 2015-ös statisztikáik csütörtöki bemutatásakor. Meg arról, hogy a legtöbbször miért égnek a házaink.

Érdekesség, hogy egy év alatt 59 esetben riasztották az ISU-t a megyében amiatt, hogy világháborús lőszereket találtak. Ugyanakkor például 10 alkalommal kellett kiküldeni a szintén hozzájuk tartozó Salvamontot eltévedt turisták felkutatására, megmentésére. Emellett még sok más adattal és ténnyel is szolgáltak. Például azzal, hogy a legtöbb tűz magánlakásokban keletkezik Bihar megyében is, és a legtöbbször elektromos készülék, vagy a lakásbeli hálózat hibája okozza a katasztrófát. Ezt is tudatta tegnap a megyei katasztrófavédelem (vagyis a Sürgősségi Esetek Felügyelősége/ISU). A prefektúrán ugyanis külön rendezvényen ismertették 2015-ös tevékenységüket és statisztikáikat. Mint mondták, a lakástüzek és a lakások melléképületeiben keletkezett tüzek teszik ki a tűzesetek túlnyomó többségét. Ezek oka pedig a legtöbbször a Bihar megyei településeken is az elektromos készülékekre, vagy a hálózatra vezethető vissza, a második leggyakoribb ok a kéménytűz, a harmadik pedig a dohányzás miatt keletkező tűz. Továbbra is gyakori ugyanakkor, hogy az amúgy már sok éve tiltott tarlóégetés miatt szabadulnak el a lángok. Tavaly 20 esetben szándékos gyújtogatást is regisztráltak.
Kevesen tudják egyébként, de a megye összes városában és községében, azaz 101-ben van önkéntes tűzoltói csoport is. Az ISU szerint az ilyen katasztrófák halálos áldozatainak száma csökkenőben van: 2015-ben 3 ember halt meg a megyében tűzesetekben, előző évben 8. Viszont nő az ilyen esetek súlyos sérültjeinek száma, 12-ről 21-re.

Nyáron több

Persze a katasztrófavédelem hatáskörében nem csak tűzesetek tartoznak. Tavaly összesen 9136 esethez szálltak ki a megyében, naponta átlagosan 25 riasztást kapnak. A legtöbb továbbra is tűzeset, a második leggyakoribb, amikor emberélet mentésére kell beavatkozniuk, a harmadik az állatmentés. A múlt évben továbbá 63 esetben fordultak vissza már elindult egységeik, 36 esetben hamis riasztás miatt indultak útnak. Az ő fennhatóságuk alá tartozik a SMURD is, amely térségünkben tavaly 7952 esethez szállt ki. Ez 11%-os növekedést jelent, egy év alatt. 2015-ben több mint kétezer gyakorlaton vettek részt az ISU emberei.
A kimutatásokból az is kiderül, hogy a csúcsidőszak a nyár: júliusban és augusztusban kapja a legtöbb riasztást az ISU (főleg a SMURD), télen pedig (a tűzesetekkel együtt is) a legkevesebbet. A legtöbb dolguk Várad után (2774 eset) Székelyhídon (303) és Diószegen (244) volt tavaly.
Növekvőben van a veszélyes és/vagy speciális szállítmányok száma is a megyében: 2015-ben 2381 ilyenhez kérték az ISU-t kísérőnek, havonta átlagosan 198-hez. Ez egy év alatt 18%-os növekedést jelent.
Ami az intézmények esetében is ritka: arról számoltak be, hogy a költségvetésükből jól kijönnek. Ez 2015-ben 51 millió lej volt, és képviselőjük szerint „elegendő volt a szükséges kiadásokra”. Egészen pontosan 51.658.368 lejből gazdálkodhatott az ISU 2015-ben Biharban. Állományukat tekintve: 94%-ban vannak betöltve a rendelkezésre álló posztok, ami a parancsnokuk szerint szintén megfelelő.

A Colectiv árnyéka

2015 legsúlyosabb romániai katasztrófája a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész volt. Mint akkor megírtuk, ennek nyomán megszaporodtak az ISU, ezen belül a tűzoltóság ellenőrzései országszerte, így nálunk is. A mostani összesítés szerint végül megyénkben összesen 577 intézménynél, 1095 vállalkozásnál, 99 helyhatóságnál vizsgálódtak. Összesen 12.234 tételnyi szabálysértést tapasztaltak. Ezek közül 4664-et még az ellenőrzés közben rendeztek az érintettek, azaz 38% még helyben megoldódott, a többi azonban értelemszerűen nem. Végül összesen 1187 bírságot róttak ki, 2334.000 lej összértékben. Egyébként a legtöbb tűzeset (de nem klubtűz, hanem főleg háztartásokban és tarlókon) Váradon volt tavaly (87), a listán a következők: Szentmárton (13), Vaskohsziklás (11), Belényes (9). A megye 101 városa és községe között csak 22 olyan van, ahol tavaly egy tűzeset sem volt.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,