Hogy áll a népszavazás-ügy?

Hogy áll a népszavazás-ügy?
Május 19-én lesz népszavazás Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról. Ennek kapcsán, megfigyelők szerint a parlament a PSD javaslatára megteremtette annak a lehetőségét, hogy a május 19-i esetleges érvénytelen népszavazás után egy újabb referendumot írjanak ki Băsescu leváltásáról.

Ezzel Basescu felfüggesztési időszakát a jelenlegi harminc naphoz képest újabb egy hónappal hosszabbítanák meg.

A referendum a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint csak akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplő állampolgárok fele és plusz egy szavazó nyilvánít véleményt. Ez több mint kilenc millió állampolgár részvételét feltételezi.

A PD képviselői az ellenzéki javaslatot tartalmazó határozat megszavazása előtt tiltakozásképpen kivonultak a gyűlésteremből. Emil Boc PD-elnök szerint a Basescu-ellenes politikai erők újabb csapdákat találnak ki, hogy megakadályozzák a felfüggesztett államfő visszatérését.

A romániai magyaroknak az az érdekük, hogy parlamenti köztársaság mellett tegyék le voksukat a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazáson – jelentette ki kedden Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A romániai magyar vezető politikus Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján közölte: az RMDSZ Állandó Tanácsa szerdán dönti el, hogy milyen stratégiát követ a népszavazás előtti kampányban. A szervezet hivatalos álláspontja azonban csak azt követően válik véglegessé – várhatóan még ezen a héten -, miután a szervezet területi elnökei is véleményt mondanak a stratégiáról.

Ugyanakkor Markó kifejtette: a magyar közösségnek olyan román állami intézményekre van szüksége, amelyekben képviselői jelen lehetnek. Hozzátette: az egyszemélyes hatalomkoncentráció egyszínűvé tenné az országot, és ilyen típusú döntéshozatalban nem lennének jelen a kisebbségi közösségek. Ezért a romániai magyaroknak az az érdekük, hogy parlamenti köztársaság mellett tegyék le voksukat – mondta Markó.

Szerinte a romániai magyaroknak félre kell tenniük a személyi rokonszenveket és ellenszenveket, azt például, hogy “tetszik Traian Basescu látszólagos szókimondása”, és arra kell gondolniuk, hogy a személyek változnak, de az intézmények maradnak.

Az MTI kérdésére Markó kifejtette: az esetleges alacsony részvétel miatt érvénytelenített referendum után Basescunak vissza kell térnie hivatalába, hiszen ez azt jelenti, hogy az emberek nem értenek egyet a parlament döntésével, és nem akarják a leváltását. Ugyanakkor hangsúlyozta: a parlamentnek joga van módosítani a népszavazástörvényt, és annak sincs elvi vagy jogi akadálya, hogy a törvényhozás egy esetleges érvénytelen népszavazás esetében a referendum megismétléséről döntsön.