Hőfényképek

Az energiatakarékosság a fenntartható fejlődés szempontjából az emberiség érdeke.

Ugyanakkor az egyes embereké is, hiszen egyre többet kell fizetni a felhasznált energiáért a szolgáltatóknak. Éppen ezért nem mindegy, hogy mennyi a szó szoros értelmében vett drága hő vész el például az épületek hiányos, szakszerűtlen szigetelése miatt.

E tekintetben meglehetősen szomorú képet mutatnak épületeink, első sorban persze azok, amelyek a hatásos szigetelési megoldásoka nem ösztönző, olcsó energiaárak korszakában készültek. Családi házak esetében általában kritikus területek a betonszerkezeti részek. Gyakran például az áthidalóknál nem kellő a szigetelés, aminek következtében a belülről is lehűlt, hideg felületen kicsapódik a pára, s megjelenik a szoba falán a penész, amit aztán szinte lehetetlen kiirtani onnan a lakóknak.

Ráskó Ferenc az Energocoop ügyvezetője egy éve használja a hőfényképek készítésére alkalmas kamerát: „ Ami az épületek energiaveszteségeinek láthatóvá tételét illeti, ha a falszerkezet, a szigetelések nem megfelelőek, vagy az ajtók és ablakok tökéletlenül záródnak, a kamera tökéletesen kimutatja a problémás részeket. Azokat a helyeket, amelyeken keresztül szökik a meleg, s amelyeken át tulajdonképpen az utcát fűtjük.”

– Galambos Béla –