Hóeltakarítás megyeszerte

Hóeltakarítás megyeszerte
Bihar megye – Hétfő délután kezdődött el a hóeltakarítás Nagyváradon, kevéssel később pedig a megyei utakat is elkezdték tisztítani. Kedd délutánra információink szerint sehol nem voltak már gondok.

Délután négy órától kezdték el a hóeltakarítást a RER emberei hétfőn, s kedden kora délutánig folyamatosan dolgoztak, tudtuk meg Paul Teofil részlegvezetőtől. Azokkal a nagyváradi főutakkal kezdték, ahol a legintenzívebb a közlekedés, továbbá a hidakon, illetve a villamossínek és busz útvonalak mentén, a városba való ki- és bemeneteleknél takarítottak – ez az első számú számú sürgősség – majd azokat az utcákat vették sorra, ahol szintén sok jármű és gyalogos közlekedik, ezt követően rátértek a kisebb, tömbházak közötti utcákra, ezt pedig a kövezett utcák követték. A kora délutáni órákban a dombokon lévő kövezett utcákat tisztították. Gondot főként az okozott, hogy a járművezetők rendszerint nem adtak elsőbbséget a hóeltakarító gépeknek, panaszolta el. Ennek dacára, a RER munkatársa szerint mintegy 90%-ban sikerült megtisztítani a váradi utakat és utcákat, 465 tonna sót és 25 tonna kalcium klorid oldatot szórtak szét. Ha a megolvadt hó és jég elkezd ráfagyni az utakra, akkor folytatják a munkát, tette hozzá.
Amint a polgármesteri hivatal közleményéből megtudtuk, a hóeltakarító gépek mellett hatvan munkás lapátokkal tisztította a járdákat. A közleményben egyúttal arra is felhívják a figyelmet: mind a magán-, mind a jogi személyek kötelesek eltávolítani a jeget és a havat a lakhelyük, illetve székhelyük előtti járdaszakaszról, ennek megszegéséért magánszemélyeknek 500-2000, jogi személyeknek pedig 1500-2500 lej közötti bírságot róhatnak ki.
A megyei utakat is elkezdték tisztítani hétfő este, egészen éjfélig zajlott a munka, tegnap pedig szintén reggeltől terepen voltak a hóeltakarítók. Nincsenek gondok a megyében, sikerült megfelelő állapotba hozni az utakat, mondták a megyei tanács műszaki igazgatóságának munkatársai.