Hódmezővásárhelyiek bemutatkozása

Hódmezővásárhelyiek bemutatkozása
Bihar megye – Péntek délután a Posticum nagytermében a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Művészetoktatási Intézmény diákjainak munkáiból nyílt kiállítás, melyet ezután hangverseny követett a kápolnában.

Az elemi és középiskolás tanulók munkáit kísérőtanáruk, Radicsné Nagy Andrea művésztanár méltatta, aki szomorúan ismerte el, hogy napjainkban a művészeti iskolák tanterve egyre kevésbé enged időt az alkotásnak, az elméleti ismereteken kívül alig jut idő arra, hogy a diákok különböző technikákat próbáljanak ki. Ezeket a munkákat, amelyek péntek délután bemutatásra kerültek, a gyerekek órák utáni foglalkozásokon készítették. Az érdeklődők grafikákat, akvarelleket, olajfestményeket egyaránt megnézhettek a rövidke megnyitó után. Radicsné Andrea röpke párhuzamot is vont ebből az alkalomból Nagyvárad és Hódmezővásárhely között, míg utóbbi Parasztpárizs néven ismert a környéken, addig Nagyváradot Erdély Párizsaként emlegetik, vagyis mindkét település művészváros, így büszkén mutathatják be egymásnak alkotásaikat.

Hangverseny

A hódmezővásárhelyi iskola bemutatkozásának második része egy hangverseny volt a Posticum kápolnájában. A bemutatásra kerülő művek témáját Pechan Zoltán tanár vezette fel röviden. Előbb a vonószenekar adott elő Soós András és Schubert műveiből, majd egyéni fellépések következtek, melyek során Rossini, Bach, Nielsen, Sosztakovics és Vivaldi művei mellett egy részlet is felcsendült a 101 kiskutya című film zenéjéből. A műsort az iskola vonósnégyesének műsora zárta, akik Mozart, Csajkovszkij és Schubert műveiből válogattak a hallgatóság számára. Képsz: Elemi osztályosok és középiskolások munkáit egyaránt kiállítottákA vonószenekar műsora páratlan kikapcsolódást biztosított

 

Nagy Anikó